Oferte locuri de munca top

Eficienta energetica intra in schema de ajutor de stat pentru infrastructura portuara

Schema de ajutor de stat pentru investițiile în infrastructura de transport naval, parte a Programului Transport 2021–2027, va avea o nouă componentă pentru investiții în eficiența energetică în porturile din România, situate pe rețeaua TEN-T și în afara acesteia.

Astfel, Schema de ajutor de stat pentru realizarea de investiții în infrastructura de transport naval aferentă Programului Transport (PT 2021-2027) va cuprinde două măsuri:

* Măsura 1, aflată deja în vigoare

A fost propusă prelungirea duratei de aplicare, până la 31 decembrie 2026, plățile putând fi efectuate până cel târziu la 31 decembrie 2028.

Aceasta are în vedere:

– modernizarea și dezvoltarea infrastructurii portuare în porturile românești maritime și interioare (fluviale);

– modernizarea / dezvoltarea infrastructurii de acces în porturile românești maritime și interioare (fluviale);

– dragarea în porturile românești maritime și interioare (fluviale).

Bugetul total estimat al măsurii 1 este de 1,1 miliarde euro (echivalent în lei) și reprezintă fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul de Coeziune (555 milioane euro) și prin fonduri de cofinanțare publică asigurate de la bugetul de stat / bugetul local (555 milioane euro).

* O nouă măsura, Măsura 2:

Prin aceasta vor putea fi realizate investiții pentru:

– creșterea capacității rețelei electrice;

– dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare, inclusiv stații modulare de încărcare baterii tip container;

– producția de energie la fața locului din surse regenerabile de energie care nu depășesc puterea maximă utilă nominală a infrastructurii de reîncărcare la care este conectată, precum și sistemele de stocare a energiei electrice aferente.

Pentru investițiile în eficiența energetică în porturi, prezenta schemă intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al României și se aplică până la data de 31 decembrie 2029.

Plățile aferente ajutoarelor acordate în baza prezentei scheme se vor efectua până cel târziu la data de 31 decembrie 2030.

Beneficiarii care au depus un proiect în cadrul măsurii 1 pot depune și un proiect în cadrul măsurii 2.

Bugetul total estimat al măsurii 2 este de 150 milioane euro, sumă asigurată din Fondul pentru modernizare, „Programul-cheie 9“: Eficiență energetică în transporturi – reducerea emisiilor de CO2 prin eficiență energetică și noi tehnologii în transporturi.

Numărul estimat de beneficiari de ajutor de stat pentru investițiile în eficiența energetică în porturi este de maximum 100.

Pentru măsura 2 sumele se acordă sub formă de grant prin intermediului unui apel de tip primul venit – primul servit, până la epuizarea fondurilor disponibile.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus