Oferte locuri de munca top

Efectul razboiului tarifar: comertul liber poate lua amploare

Se pare că Donald Trump ar putea fi cel mai bun lucru care i s-a întâmplat comerțului liber – cel puțin pentru Europa, potrivit Politico.

Fără să vrea, președintele SUA determină alte țări din lume să își unească forțele pentru a compensa lovitura puternică asupra exporturilor lor. Uniunea Europeană acționează rapid pentru a se poziționa ca bloc comercial liberal de greutate, deschis pentru afaceri.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că multe țări se adresează acum Bruxelles-ului ca unui partener de încredere care nu „își schimbă brusc poziția”.
„Într-un mediu global din ce în ce mai imprevizibil, țările se aliniază pentru a lucra cu noi”, a declarat ea pentru Politico Europe. Această schimbare de dinamică îi încântă pe membrii mai liberali din punct de vedere economic ai UE, care s-au simțit adesea restrânși de tendințele mai protecționiste ale Franței.
Tarifele impuse de Trump – de 10% pentru majoritatea țărilor, 145% pentru China și 25% pentru oțel, aluminiu și automobile – sunt așteptate să reducă comerțul global cu mărfuri cu 3 puncte procentuale în acest an.
Organizația Mondială a Comerțului prognozează acum că schimburile comerciale globale se vor reduce cu 0,2% în acest an. Scăderea ar putea ajunge până la 1,5% dacă Trump reintroduce tarifele mai mari „reciproce” – de 20% pentru UE – pe care le-a suspendat timp de 90 de zile pentru a permite negocierea unor acorduri comerciale.
Bruxelles-ul a finalizat negocierile începute de decenii cu blocul Mercosur, precum și cu Mexic și Elveția. A reluat negocierile cu Malaezia și a început discuțiile cu Emiratele Arabe Unite.
Alegerile din Australia, programate pentru 3 mai, ar putea declanșa o nouă rundă de negocieri pentru un acord comercial, după ce discuțiile anterioare s-au oprit în ultimul moment, la sfârșitul lui 2023.
„Politica lui Trump va determina pe toată lumea să accepte dezvoltarea relațiilor comerciale cu restul lumii și, prin urmare, va duce și la creșterea numărului de acorduri de liber schimb”, a spus Jean-Luc Demarty, fost șef al departamentului de comerț din cadrul Comisiei în timpul primei administrații Trump, citat de Politico.

Per ansamblu, țări ale UE precum Franța, Belgia sau Austria, care înainte ezitau să își deschidă piețele, încep să vadă aceste acorduri ca o necesitate geopolitică – nu doar un bonus economic.
Un exemplu clar este Franța, unde întreaga clasă politică respinsese acordul UE-Mercosur ca fiind toxic din punct de vedere politic și economic, dar care acum și-a schimbat poziția în fața ofensivei comerciale a lui Trump.
În același timp, o mare îngrijorare este că tarifele lui Trump ar putea duce la redirecționarea către Europa a exporturilor chineze excluse de pe piața SUA. Acest scenariu duce la cereri de întărire a protecției pieței unice europene.


Etichete:
Sus