Pe lângă sumele pe care le aveau deja de plată din cauza nerespectării înțelegerii cu dezvoltatorul Impact pentru construirea Proiectului Lomb din Cluj Napoca, Consiliul Local și Municipiul Cluj Napoca vor trebui să achite și dobânda legală penalizatoare, calculată pentru 10 ani.
Recent a avut loc o nouă pronunțare a instanței în cadrul dosarului deschis între dezvoltatorul Impact Developer & Contractor S.A. și Municipiul Cluj-Napoca și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.
Litigiul a izvorât din relația contractuală din 2007, când Impact SA a încheiat un contract de asociere cu Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, în baza căruia dezvoltatorul urma să realizeze un proiect rezidențial pe terenul pe care Consiliul Local Cluj trebuia să îl aducă aport – Proiectul Lomb.
În opinia dezvoltatorului, contractul nu s-a derulat conform celor agreate. Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca nu a adus terenul aport la capitalul social al societății de proiect Clearline Development and Management SRL, iar aceasta a inițiat acțiuni legale în vederea recuperării sumelor cheltuite cu investițiile realizate pentru Proiectul Lomb.
În iunie 2022, în prima instanță, Tribunalul Argeș a dat câștig de cauză societății Clearline Development and Management SRL. și a obligat Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Municipiul Cluj-Napoca, în solidar, să îi achite suma de 24.532.741 lei cu titlu de prejudiciu, și suma de 13.862.967 lei reprezentând dobânda legală penalizatoare.
Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Municipiul Cluj-Napoca au formulat apel împotriva sentinței pronunțate de Tribunalul Argeș.
În luna septembrie a acestui an Curtea de Apel Pitești a pronunțat o hotărâre pentru respingerea apelului ca nefondat. Apelanții au fost obligați, în solidar, să achite 160.000 lei cheltuieli de judecată către intimată.
La data de 16 decembrie 2024 Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul declarat de recurenții-pârâți Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Municipiul Cluj-Napoca.
Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut dispozițiile privind soluția de respingere, ca nefondat, a apelului îndreptat împotriva tuturor încheierilor nefavorabile prin care au fost respinse cererile de probe, obiecțiuni și alte cereri ale apelanților-pârâți.
A schimbat, în parte, sentința civila din 8 iunie 2022, pronunțată de Tribunalul Specializat Argeș, în sensul că obligă pârâții și la plata dobânzii legale penalizatoare, calculată de la 11 noiembrie 2011, data introducerii cererii de chemare în judecata, până la 1 aprilie 2021. Restul dispozițiilor sentinței au fost menținute.
Hotărârea este irevocabilă.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024