Economia zonei euro a crescut în primul trimestru mai rapid decât se așteptau analiștii, începând anul 2025 într-o notă moderat optimistă, înainte ca un război comercial cu SUA, o apreciere puternică a monedei și deteriorarea sentimentului în afaceri să o slăbească, au arătat cele mai recente date, transmite Reuters.
Al doilea cel mai mare bloc economic din lume a înregistrat o creștere abia perceptibilă în ultimii ani, deoarece companiile au evitat investițiile, iar gospodăriile au încercat să-și reconstruiască averea pierdută din cauza inflației ridicate. Situația a pus Europa într-o poziție de inferioritate chiar înainte de escaladarea recentă a tensiunilor comerciale.
Deși 2025 era văzut de mult timp ca un an-cheie în redresarea sa treptată, perspectiva s-a schimbat odată cu amenințarea schimbărilor tarifelor venite din partea președintelui american Donald Trump, iar factorii de decizie avertizează că deja s-au produs daune permanente economiei globale, chiar dacă va exista în cele din urmă o rezolvare a tensiunilor.
Cele 20 de state care folosesc moneda euro au înregistrat o creștere economică de 0,4% în primul trimestru, depășind așteptările de 0,2%, impulsionate de o creștere rapidă în Spania, conform datelor Eurostat.
Totuși, tendința de bază a fost semnificativ mai slabă, deoarece datele au fost distorsionate de o expansiune de 3,2% în Irlanda, determinată în mare parte de activitatea companiilor străine mari care își au sediul acolo din motive fiscale.
Germania, cea mai mare economie a Europei, a crescut cu doar 0,2%, în timp ce Franța a avansat cu 0,1% și Italia cu 0,3%, ceea ce sugerează că, excluzând Irlanda, blocul creștea aproape de nivelul de 0,2% anticipat de economiști.
De la sfârșitul trimestrului, perspectivele s-au înrăutățit semnificativ.
Unele dintre cele mai mari companii europene, precum Volkswagen și Mercedes-Benz, au emis avertismente în ultimele zile că tarifele vamale le vor afecta profiturile, vor pune frână vânzărilor și ar putea reduce investițiile.
Banca Centrală Europeană a declarat deja că, pe lângă războiul comercial, turbulențele de pe piețele financiare cauzate de politicile SUA și deteriorarea generală a sentimentului vor limita creșterea economică.
Totuși, blocul era estimat să se extindă cu mai puțin de 1% chiar înainte de „bomba tarifară” a lui Trump, ceea ce sugerează că orice altă lovitură majoră l-ar putea duce aproape de recesiune.
Cu toate acestea, majoritatea economiștilor și factorilor de decizie consideră că SUA vor suferi o lovitură mai mare decât alte economii, ceea ce ar putea determina administrația Trump să își tempereze politicile.
Deși a redus rapid ratele dobânzilor pentru a proteja blocul și este probabil să facă același lucru și în iunie, BCE este relativ neputincioasă în fața unei recesiuni atât de larg răspândite și fundamentale.
Creșterea cheltuielilor bugetare ale noului guvern german pentru apărare și infrastructură va ajuta, dar va dura până să fie legiferată și implementată, ceea ce sugerează că este puțin probabil să existe un impuls fiscal semnificativ în acest an.
Un aspect ușor pozitiv al tensiunilor comerciale este că temerile legate de inflație s-au disipat în mare parte.
Scăderea prețurilor la energie, un euro puternic și o creștere economică mai slabă vor pune probabil presiune descendentă asupra prețurilor, oferind BCE spațiu pentru a reduce și mai mult ratele pentru a sprijini economia.
Cu toate acestea, acest lucru sporește riscul ca inflația să scadă sub ținta de 2% a BCE, mai ales dacă China, în mare parte exclusă de pe piețele SUA, începe să își vândă surplusul de bunuri în alte economii.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025