Urare Craciun 2024

Economia germana surprinde in trimestrul trei

Economia germană a evitat o recesiune tehnică în trimestrul trei, înregistrând o creștere neașteptată.

Totuși, acest lucru nu schimbă faptul că economia rămâne blocată în stagnare, apreciază analiștii de la ING Think.

Potrivit estimării preliminare publicate recent, economia germană a crescut cu 0,2% de la un trimestru la altul în trimestrul trei, față de o scădere inițială de -0,1% în trimestrul doi. Pe an, economia a scăzut cu 0,2%.

Creșterea din trimestrul trei este o surpriză pozitivă, dar este oarecum temperată de revizuirea în jos a contracției din trimestrul doi, de la -0,1% la -0,3%.

Astfel, deși o recesiune tehnică a fost evitată, economia germană rămâne puțin mai mare decât era la începutul pandemiei.

Conform agenției statistice, creșterea neașteptată a fost determinată atât de consumul privat, cât și de cel public.

Germania rămâne un magnet pentru vești macro negative

Dacă la prima vedere noile date oferă o oarecare ușurare, economia germană rămâne în prezent un magnet pentru vești macro negative.

De la începutul pandemiei, creșterea medie trimestrială a stagnat.

Starea actuală a economiei germane este rezultatul unor obstacole ciclice și structurale.

Pandemia și războiul din Ucraina au accelerat slăbiciunile structurale, dar nu sunt motivele originale ale situației curente.

Într-o lume în care, cel puțin în sectorul manufacturier, China a devenit „noua Germanie”, vechiul model macroeconomic al Germaniei, bazat pe energie ieftină și piețe de export ușor accesibile, nu mai funcționează.

Unu, doi, trei ani de stagnare

Privind înainte, există foarte puține motive pentru a aștepta o ușurare iminentă.

De fapt, numărul în creștere al insolvențelor și anunțurile individuale ale companiilor privind restructurările iminente de locuri de muncă plutesc ca o sabie a lui Damocles asupra uneia dintre puținele fortărețe ale economiei din ultimii ani: piața muncii.

Cazul Volkswagen sugerează că piața muncii ar putea suferi schimbări rapide și că creșterea salariilor ar putea scădea.

Siguranța locului de muncă, mai degrabă decât creșterea salariilor, ar putea deveni curând noul mantra pe piața muncii germane.

Datele recente de pe piața muncii au arătat cea mai slabă performanță din luna octombrie de la sfârșitul anilor 1990.

Pe o notă mai pozitivă, revenirea de săptămâna trecută în indicii PMI și indexul Ifo sugerează că economia germană poate cel puțin evita o recesiune severă și este mai probabil să se mențină pe o linie orizontală în lunile următoare.

Principalele riscuri sunt posibilele tarife impuse de SUA asupra bunurilor europene și un ciclu negativ auto-reinforțat, generat de mai multe vești dezamăgitoare din partea companiilor și de puține răspunsuri politice noi din partea guvernului german.

Vorbind despre guvernul german, conștientizarea că slăbiciunea economică este mai mult decât o scădere ciclică a sosit în sfârșit.

Totuși, pasul către formularea de răspunsuri politice nu a fost încă făcut, cel puțin nu într-o manieră unificată și coerentă.

Atâta timp cât nu există o orientare politică clară, o ieșire din stagnare pare puțin probabilă.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus