Oferte locuri de munca top

EcoFin: Vor fi necesare masuri de imbunatatire a colectarii impozitului si controlul cheltuielilor

România ar trebui să ia măsuri eficiente și să prezinte măsurile necesare pentru a-și reduce deficitul până la data de 15 octombrie anul curent.

În cadrul EcoFin, Comisia Europeană a adoptat un set de Recomandări ale Consiliului Uniunii Europene pentru țara noastră:

  • România ar trebui să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește valorile maxime de 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 și 4% în 2030;
  • România ar trebui să pună capăt situației de deficit excesiv până în 2030;
  • Consiliul stabilește data de 15 octombrie 2025 ca termen-limită până la care România să întreprindă acțiuni eficace și să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv. Ulterior, România ar trebui să raporteze cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentei recomandări cel puțin o dată la șase luni, în primăvară, în contextul raportului său anual privind progresele înregistrate și în toamnă până la 15 octombrie, până la corectarea deficitului excesiv.

Viitoarea reformă fiscală ar trebui să vizeze generarea de venituri suplimentare cu mult peste nivelul de 1,7% din PIB prevăzut în plan. Pentru a contribui la redresarea situației bugetare, vor fi necesare, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a îmbunătăți administrarea și colectarea impozitelor și pentru a asigura un control strict asupra cheltuielilor curente, inclusiv asupra salariilor din sectorul public.

Ministerul Finanțelor anunță că pachetul de măsuri fiscal-bugetare, asumat de Guvernul României, a fost apeciat de Comisia Europeană drept un „pas important și pozitiv” în îndeplinirea obiectivelor din cadrul procedurii de deficit excesiv.

„În 2024 și 2025, cheltuielile nete cresc mult mai rapid decât a recomandat Consiliul; acest lucru duce la un deficit public ridicat și persistent, punând în pericol corectarea la timp a deficitului excesiv până în 2030. Nu există «factori relevanți» atenuanți care să fie luați în considerare în cadrul procedurii de deficit excesiv și care ar putea modifica această evaluare, iar riscurile mari la adresa sustenabilității finanțelor publice pe termen mediu cu care se confruntă România reprezintă un factor agravant”, se arată în raportul EcoFin.

„Obiectivul nostru este evitarea riscurilor majore legate de suspendarea fondurilor europene și degradarea ratingului de țară, ceea ce ar afecta un acces favorabil la piețele financiare internaționale”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, Comisar European pentru Economie și Productivitate a transmis că pachetul prezentat de ministrul român al finanțelor ”este un pas important și pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate măsurile să fie rapid și în întregime adoptate și implementate”.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus