Oferte locuri de munca top

EcoFin discuta astazi masurile pentru reducerea deficitului Romaniei

Reuniunea Consiliului miniștrilor de finanțe din statele membre ale Uniunii Europene (EcoFin) are loc astăzi.

Pe agenda discuțiilor se află noul set de recomandări emise de Comisia Europeană în cadrul procedurii de deficit excesiv, deschisă în cazul României, în 2020.

„Mă aștept ca partenerii europeni să susțină o idee în care cred cu tărie: România are nevoie de măsuri pentru creștere și stimulare economică. Creșterea încasărilor se face și prin dezvoltare, nu doar prin tăieri”, a declarat Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European.

Comisia Europeană urmează, de asemenea, să revizuiască în scădere prognozele de creștere economică pentru România. Motivul este blocajul economic cauzat de instabilitatea politică de la începutul anului și de măsurile fiscale adoptate recent.

Miniștrii de finanțe vor aproba în cadrul reuniunii decizia prin care 15 state membre au solicitat o creștere a deficitului bugetar cu 1,5% pentru cheltuieli în domeniul apărării, precum și modificări ale planurilor de redresare. Însă, România nu figurează printre aceste state.

Tot astăzi se va lua act de pachetul de măsuri fiscale propus ieri de autoritățile române. Partenerii europeni vor solicita, însă, implementarea corespunzătoare a acestor măsuri, în scopul recâștigării încrederii. Se cere adoptarea unor măsuri financiare sustenabile și eliminarea privilegiilor nejustificate.

Printre obiectivele considerate prioritare se află reducerea dobânzilor obținute pe piețele internaționale, prin îmbunătățirea ratingului de țară, dar și evitarea unor eventuale sancțiuni. Dacă tăierea fondurilor UE este improbabilă, pentru că ar afecta economia UE, aplicarea de penalități financiare poate să fie discutată în toamnă

„Personal, voi face tot ce pot pentru a evita aceste sancțiuni, așa cum, anul trecut, când puțini credeau acest lucru posibil, am fost printre cei care au ajutat România să obțină un plan pe șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar”, a declarat Victor Negrescu.

Pe 26 iulie 2024, dând curs propunerii Comisiei, Consiliul miniștrilor de Finanțe a adoptat decizii de constatare a existenței unor deficite excesive în cazul Belgiei, Franței, Ungariei, Italiei, Maltei, Poloniei și Slovaciei.

Consiliul a stabilit, de asemenea, că procedura aplicabilă deficitelor excesive pentru România ar trebui să rămână deschisă, deoarece țara noastră face, din 2020, obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive și nu a luat măsuri eficiente pentru a-și corecta deficitul.

Având în vedere că România continuă să înregistreze un deficit public ridicat (9,3% în 2024), pe 20 iunie 2025, Consiliul a decis că România nu a luat măsuri eficiente în urma recomandărilor anterioare.

Decizia pregătește terenul pentru eventuale măsuri suplimentare în cazul în care România nu ia măsuri rapide pentru a-și reduce dezechilibrele bugetare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus