Numărul caselor și apartamentelor vândute în țara noastră a crescut cu 3,4% în primul semestru față de aceeași perioadă a anului trecut.
În același timp, Timișoara a devenit cea mai mare piață rezidențială regională după București – Ilfov.
Totodată numărul de locuințe vândute în București și Ilfov a crescut anual cu 16,6%, relevă un raport întocmit de compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor oficiale.
Timișoara a depășind Cluj – Napoca atât din punct de vedere al livrărilor și proiectelor rezidențiale aflate în construcție, cât și din punct de vedere al tranzacțiilor cu locuințe.
la începutul acestui an se aflau în construcție în București și împrejurimi peste 27.000 de noi locuințe, acesta fiind cel mai mare volum din istoria recentă.
Numărul caselor și apartamentelor finalizate în București și Ilfov în primul trimestru a crescut cu 43% față de perioada similară din anul trecut.
Cele mai multe tranzacții cu locuințe au fost încheiate anul acesta în București și împrejurimi, Timiș, Cluj, Brașov, Constanța și Iași, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Aproape 5.300 de locuințe noi au fost finalizate anul trecut în Timișoara și în împrejurimi. În primul semestru din acest an au fost vândute aproape 5.800 de case și apartamente în Timiș, majoritar în oraș și localitățile limitrofe.
În Cluj – Napoca și împrejurimi au fost finalizate puțin peste 4.100 de locuințe anul trecut. A fost indicată o potențială nouă reducere de livrări în acest an, până la aproximativ 3.500 de locuințe noi. Nivelul este de peste două ori mai redus față de vârful înregistrat în 2019, de peste 7.500 de locuințe finalizate. Ca urmare, municipiul Cluj Napoca s-a plasat pe treapta întâi în rândul celor mai scumpe piețe rezidențiale din țară.
Din punct de vedere al tranzacțiilor, aproximativ 5.170 de vânzări au fost încheiate în Cluj în primele șase luni din acest an.
Brașov se situează pe următoarea poziție, cu aproximativ 5.130 de tranzacții.
Clasamentul celor mai mari piețe rezidențiale regionale din România, după București-Ilfov, Timișoara și Cluj – Napoca, este completat de Constanța și Brașov, ambele cu aproximativ 2.800 de livrări.
Edificarea unei cladiri rezidentiale, in aprobare in Capitala
Sibiu și Iași sunt celelalte două regiuni în care se livrează anual peste 2.000 de noi apartamente și case.
”Piața rezidențială a înregistrat rezultate bune în primele șase luni din acest an, cu creșteri de tranzacții, care sunt raportate la 2021, cel mai bun an din istorie.
Pe de o parte, este vorba de livrările de locuințe noi iar pe de altă parte vorbim de tranzacții încheiate pe piața liberă, indiferent de anul de finalizare, cererea fiind una solvabilă, într-un context în care creșterile salariale se apropie de 13% la nivel național în ultimul an. Temerile privind evoluțiile macroeconomice și geopolitice din următoarea perioadă, precum și reducerea gradului de accesibilitate a accesării unui credit ipotecar, ca urmare a creșterilor accelerate de dobânzi, reprezintă principalele dificultăți întâlnite în acest moment”, afirmă Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.