Proiectele de drumuri ar putea duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din industria construcțiilor, însă pentru acest lucru este nevoie de investiții, scrie WorldHighways.
Construcțiile au un aport de 37% din emisiile globale. Însă, sectorul drumurilor ar putea schimba cifrele, întrucât materialele alternative pentru construirea drumurilor sunt în curs de extindere, arată raportul Shell Decarbonising Construction,
Asfaltul cu emisii scăzute de carbon reprezintă atât o variantă alternativă, cât și un material circular cu până la 90% reutilizare a materialului.
Astfel, infrastructura ar putea să cunoască cea mai rapidă decarbonizare din întregul sector al construcțiilor.
Acest lucru se va datora faptului că proiectele de infrastructură au, în general, bugete centralizate. Ele sunt, de asemenea, dezvoltate în general de guverne care sunt capabile să ia în considerare un set mai larg de factori decât întreprinderile comerciale și ale căror politici de achiziții conțin din ce în ce mai mult obiective de reducere a emisiilor. Iar scara mare a acestor proiecte le face, de asemenea, să absoarbă mai ușor costul mai mare al soluțiilor cu emisii scăzute de carbon.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multă inovație, investiții și efort. Faptul că CO2 este emis în producerea materialelor pentru construcții poate deveni un concept mai cunoscut prin împărtășirea celor mai bune practici în sector, asigurând în cele din urmă noi soluții, instrumente și metode de lucru. Echipamentele cu emisii scăzute trebuie, de asemenea, să fie lansate mai rapid și acest lucru depinde de accesibilitatea rețelei, de furnizarea de energie regenerabilă și de dezvoltarea pilelor de combustie cu hidrogen, în special pentru utilizarea în locații îndepărtate sau utilizarea de echipamente grele în care bateriile nu pot fi niciodată viabile.