Două dintre drumurile naționale care fac legătura cu zonele montane turistice ale țării sunt în plin proces de modernizare, iar șoferii așteaptă finalizarea acestor lucrări.
DN71 Bâldana -– Târgoviște – Sinaia și DN73 Pitești – Câmpulung – Brașov sunt artere importante aflate în șantier, care, odată finalizate, vor contribui la îmbunătățirea accesului spre destinații de vacanță.
DN71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia
Proiectul pentru modernizarea DN71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia cuprinde două loturi:
Lot 1: Bâldana – Târgoviște: lărgirea la patru benzi de circulație între km 0+000 și km 44+130
Pe acest lot lucrările au început pe tronsonul dintre Bâldana și Răcari, pe aproximativ 5 km, între km 0+135 și km 4+740, precum și la podul de la km 6+820.
Dar, potrivit informațiilor transmise de CNAIR, autorizația de construire pentru întregul sector ar urma să fie emisă în luna iulie 2025.
Autoritatea contractantă a prevăzut termenul de finalizare a întregului tronson Bâldana – Târgoviște pentru 1 martie 2027.
Pentru începerea lucrărilor pe primul tronson autorizat nu au fost necesare exproprieri.
Constructorul va executa: lărgirea la patru benzi a părții carosabile; lățirea trotuarului în Bâldana cu două sensuri de circulație pietonală pe ambele părți ale drumului; amenajarea de șanțuri betonate și rigole carosabile.
Lot 2: Târgoviște – Sinaia: Construire drum cu două benzi de circulație
În prezent, proiectul tehnic pentru acest lot se află în etapa de revizuire, ca urmare a observațiilor transmise de supervizor.
Emiterea autorizației de construire este estimată pentru august 2025, fiind condiționată de obținerea tuturor avizelor prevăzute în certificatul de urbanism.
Proiectul tehnic trebuie revizuit, întrucât în urma reverificării anexelor Hotărârii de Guvern privind exproprierile aferente modernizării DN71 pe sectorul Târgoviște – Sinaia s-a identificat o serie de aspecte care nu țin cont de realitatea din teren.
Revizuirea proiectului va avea ca efect modificarea limitei de expropriere. Situația vizează imobile identificate în zona intravilană a localităților Pucioasa, Moțăieni, Fieni, Buciumeni, Pietroșița și Moroeni, unde există imobile sau arii protejate de legislația din domeniul conservării patrimoniului cultural național.
Ca atare, imobile din mai multe localități aflate pe traseu nu vor mai fi expropriate, iar proiectantul trebuie să găsească soluții de modernizare a DN71 pe sectorul Târgoviște – Sinaia fără afectarea acestora.
CNAIR a solicitat antreprenorului și proiectantului urgentarea finalizării Proiectului Tehnic adaptat situației din teren, în vederea modificării documentației de expropriere astfel încât să poată fi elaborat în cel mai scurt timp un nou proiect de act normativ pentru modificarea hotărârii de Guvern.
Deocamdată nu a fost definitivat de către proiectant un nou culoar de exproprieri. ”Nu se poate estima cât ar mai putea dura revizuirea proiectului tehnic, însă antreprenorul lucrează în continuare la această soluționare”, ne-a declarat Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Contractul pentru proiectarea și execuția ambelor loturi a fost atribuit unor constructori turci, după ce contractul inițial, semnat la finele anului 2020, a fost anulat. Între timp, prețul lucrărilor a crescut la mai mult decât dublu. Valoarea noului contract este de aproape 1,16 miliarde lei fără TVA.
Antreprenorul general este Esta İnşaat Sanayi Lojistik Ve Diş(lider), Gün Al Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi.
DN73 Pitești – Câmpulung – Brașov: lucrări în derulare pe ambele loturi
Lotul 1 Pitești – Câmpulung
Lucrările de execuție au demarat la sfârșitul anului trecut, termenul de finalizare fiind estimat pentru aprilie 2026. Stadiul fizic este de 17%.
Contractul pentru lotul 1 a fost atribuit în august 2024 firmei Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj (Strabag), la prețul de peste 426,2 milioane lei fără TVA.
Antreprenorul are la dispoziție 18 luni pentru realizarea investiției.
Pe lângă refacerea totală a straturilor de asfalt, proiectul prevede lărgirea carosabilului la minim 7 m, reabilitarea sau reconstruirea a 7 poduri și a 89 de podețe de pe traseu.
Vor fi resistematizate cinci intersecții cu drumuri laterale și vor fi reamenajate aproximativ 1300 de accese la proprietăți.
O provocare aparte pe acest sector o reprezintă lucrările de consolidare, corpul drumului fiind afectat de numeroase zone cu alunecări de teren și cedări ale terasamentelor.
La finalizarea lucrărilor vor fi refăcute toate elementele de semnalizare, marcaje și indicatoare rutiere, precum și toate elementele de siguranță rutieră.
Lotul 2 Câmpulung – Brașov
Lotul 2, cel care traversează județul Brașov, a ajuns la un stadiu fizic de 43 %. Lucrările sunt programate să se încheie tot în aprilie 2026.
Pe lângă lucrările de ranforsare și lărgire a carosabilului la minim 7 m, lucrările vizează și modernizarea a 13 poduri, resistematizarea a 21 de intersecții, numeroase lucrări de consolidare, respectiv refacerea sistemului de evacuare a apelor pluviale.
Contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2 a fost atribuit pe 23 februarie 2024, antreprenorului Viarom Construct. Valoarea contractului semnat este de circa 213,5 milioane lei fără TVA. n