În aproximativ două luni ar urma să fie lansată licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor la drumul expres Focșani – Brăila.
Decizia de mediu a fost emisă vinerea trecută și în următoarele două săptămâni va fi emis și Acordul de Mediu, după cum a spus secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu.
De asemenea, au fost identificați toți proprietarii și a fost finalizată documentația de expropriere, fiind avizată deja de OCPI.
Astăzi urmează să fie analizată documentația în Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR și, în funcție de acest CTE, vor demara procedurile administrative de aprobare, urmând ca documentația să fie înaintată către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pentru avizare în CTE – MTI.
În baza avizului CTE – MTI, documentația este trimisă către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru a fi avizată în Consiliul Interministerial.
După obținerea tuturor avizelor în consiliile de mai sus, va fi elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, ce va fi supus avizării pe circuitul intern al MTI.
Apoi va fi avizat proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici în circuitul extern al ministerelor avizatoare (Finanțe, Justiție etc), după care urmează aprobarea de către Guvern a proiectului de Hotărâre de Guvern și elaborarea caietului de sarcini pentru proiectare și execuție lucrări.
Drumul Expres Focșani – Brăila va avea o lungime de 73,5 km
Viitorul drum expres este împărțit în trei loturi:
* Lotul 1 (28,2 km) care începe de la nodul rutier Focșani cu Autostrada A7 și se termină la nodul rutier Măicănești;
* Lotul 2 (37,6 km), de la descărcarea provizorie din DJ204B, DN23B până la descărcarea provizorie din DJ255A;
* Lotul 3 (7,7 km), de la nodul rutier Siliștea până la nodul rutier cu Podul peste Dunăre de la Brăila/Galați – Tulcea.
Proeictul prevede construirea unui drum cu două benzi pe sens; 57 structuri (24 poduri, 31 pasaje, 2 structuri casetate); parcare de scurtă durată; un spațiu de servicii tip S1.
Vor fi realizate și șase noduri rutiere: Focșani x A7, Nod rutier Milcovul (DN23A); Nod rutier Măicănești (DN23); Nod rutier Corbu (DN23); Nod rutier Siliștea (DJ221C); Nod rutier Brăila.
Traseul Drumului Expres se desfășoară pe raza teritoriilor județelor Vrancea și Brăila.
Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile.