Oferte locuri de munca top

Drumul Expres Arad – Oradea: Primul contract de executie a fost semnat

A fost semnat primul contract pentru execuția lucrărilor de construire a Lotului 1 al Drumului expres Arad – Oradea.

Ministrul interimar al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că celelalte două loturi ale viitoarei autostrăzi Arad – Oradea se află într-o etapă avansată de pregătire și că în următoarele săptămâni ar putea fi desemnați câștigătorii contractelor.

„Suntem în faze destul de înaintate, astfel încât să se semneze și celelalte două contracte pe Arad – Oradea, precum și Timișoara – Moravița. Mă aștept de la colegii de la CNAIR ca undeva în câteva săptămâni să avem câștigătorii, cel puțin pe unul din aceste loturi”, a spus ministrul.

Contractul pentru Lotul1 al Drumului Expres Arad-Oradea a fost semnat cu asocierea de constructori români și ucraineni: Precon Transilvania SRL (lider), Automagistral-Pivden.

Acest contract are o valoare de 2,32 miliarde de lei (fără TVA) și este finanțat prin Programul Transport 2021-2027.

Perioada de execuție a lucrărilor (FIDIC roșu) este de doi ani.

Pe traseul acestui lot, în lungime de 33,7 km, vor fi construite inclusiv:

– un pasaj (727 metri) peste calea ferată și DC77;

– două parcări (fiecare prevăzută cu 3 stații de incarcare pentru autoturismele electrice);

– un nod rutier care asigură conexiunea cu drumul de legătură Centura Oradea-A3,

– un nod rutier la intersecția cu drumul comunal 77 ( DC77);

– un nod rutier în zona localității Gepiu (la intersecția cu DN79);

– un nod rutier în zona localității Salonta (la intersecția cu DJ 795).

Contractul prevede și construirea drumului de legătură cu DN 79 (Salonta), care va avea o lungime de 5,3 km.

Acest nou drum expres va face parte din coridorul european strategic Via Carpathia care va asigura legătura rutieră dintre Marea Baltică-Marea Neagră și Marea Mediterană.

Contract semnat cu un litigiu în desfășurare

Tot astăzi este programată decizia instanței cu privire la recursul formulat de firma Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj (Strabag)  împotriva deciziei CNSC de a-i respinge contestația. După ce CNSC a luat decizia nefavorabilă pentru ARL Cluj, pe rolul Curții de Apel a fost înregistrată o plângere împotriva acestei decizii.

Contestatara a solicitat anularea raportului procedurii și obligarea autorității contractante de a reevalua oferta sa. Prin contestația depusă, liderul asocierii susține că a solicitat acces la dosarul achiziției publice în aceeași zi în care a fost anunțat câștigătorul. Cu toate acestea, autoritatea contractantă i-a oferit acces limitat la documentele dosarului abia pe 21 februarie, cu o zi lucrătoare înainte de expirarea termenului de depunere a contestațiilor. Totodată, contestatara susține că autoritatea contractantă nu i-a furnizat documente justificative care să ateste caracterul confidențial al informațiilor din dosarul achiziției publice.

Drumul expres Arad – Oradea este împărțit în trei loturi

* Lotul 1 (33,7 km), Contractul a fost semnat astăzi cu asocierea Precon, Automagistral.

* Lotul 2 (39,7 km), la care se adaugă drumul de legătură până la granița cu Ungaria (10 km)

Pentru atribuirea acestui lot au fost depuse opt oferte, aflate în evaluare până pe 28 mai 2025. Perioada de evaluare a fost prelungită cu trei luni, inițial termenul fiind 28 februarie 2025.

Contractul are valoarea estimată de peste 3,88 miliarde lei fără TVA.

* Lotul 3 (47,07 km), la care se adaugă drumul de legătură cu zona industrială Arad Vest (2,9 km)

Pentru contractul pentru lotul 3 al drumului expres Arad – Oradea, CNAIR va desemna un nou câștigător până pe 20 iunie 2025. Aceasta după ce Curtea de apel București a respins ca nefondată plângerea formulată de asocierea Automagistral-Pivden (lider), Precon Transilvania SRL, împotriva deciziei CNSC.

Ucrainenii au depus plângere la Curtea de Apel după ce CNSC a admis în parte contestația depusă de Nurol și a obligat autoritatea contractantă să reevalueze oferta depusă de constructorii turci.

Oferta care fusese desemnată câștigătoare a fost a asocierii Automagistral-Pivden (lider), Precon Transilvania SRL, cu valoarea de 2,97 miliarde de lei fără TVA, față de valoarea estimată între circa 3,55 și 4,03 miliarde lei, fără TVA.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2025

Revista Arena Constructiilor aprilie 2025


Etichete:
Sus