A fost aprobat în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii studiul de fezabilitate pentru Drumul Expres Arad-Oradea.
Tot săptămâna aceasta Agenția Națională de Mediu a avizat acordul de mediu.
Valoarea totală a investiției este de 9,8 miliarde de lei, fără TVA, iar finanțarea provine din fonduri europene nerambursabile.
Drumul Expres Arad-Oradea va include și o conexiune cu granița Ungariei.
Traseul are lungimea de 120,47 km, iar drumurile de legătură cu Vama Nădlac – 9,85 km, cu Arad – 3 km și cu Salonta – 5 km.
Proiectul mai prevede realizarea unui punct de trecere a frontierei, a 86 poduri și pasaje. De asemenea, vor mai fi amenajate șase parcări de scurtă durată, precum și opt spații de servicii tip S1 și S3, inclusiv parcare securizată cu nivel de securizare înalt (niv. Bronz).
Mai sunt prevăzute patru Centre de Întreținere și Coordonare, Sistem inteligent de monitorizare trafic (ITS).
Totodată vor fi construite și 12 noduri rutiere amplasate la intersecția cu diferite drumuri și autostrăzi din zonă.
Traseul Drumului Expres Arad-Oradea va trece prin mai multe unități administrativ-teritoriale în județele Bihor și Arad, inclusiv Oradea, Sânandrei, Nojorid, Arad, Zerind, Chișineu-Criș, și altele.
Acest proiect este rezultatul unui parteneriat semnat în noiembrie 2020 între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, CNAIR și autoritățile locale, cum ar fi Consiliul Județean Bihor, Consiliul Județean Arad, Primăria Oradea și Primăria Arad.