Urare An Nou 2024

Drumul de mare viteza Botosani – Suceava intra in proiectare

Unul din cele mai ambițioase proiecte rutiere din Regiunea de Nord-Est are proiectant.

Asta după ce a fost ales câștigătorul licitației pentru atribuirea contractului de realizare a documentației tehnice în vederea construirii drumului de mare viteză Botoșani – Suceava.

Licitația a fost câștigată de firma Consitrans, cu subcontractanții: Drum Proiect, Via Design, Geostud, Enviro Consult, Pirotehnic OSB, Mondev Real Estate, Academia Română Filiala Iași, Oficiul Județean pentru Studii Pedologice și Agrochimie Suceava – Geotesting CI.

Proiectul este realizat prin parteneriatul dintre Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și administrațiile locale din cele două județe: consiliile județene și primăriile municipiilor reședință.

Valoarea contractului este 14.277.760 lei fără TVA. Fondurile sunt asigurate din Programul de Transport 2021-2027 în proporție de 98%, iar cele patru autorități locale vor contribui, în părți egale, pentru asigurarea cofinanțării de 2%.

Realizarea documentației tehnice presupune efectuarea studiului de fezabilitate (14 luni), obținerea autorizației de construcție (3 luni), executarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție (3 luni), întocmirea documentației suport și asistența acordată pentru depunerea și susținerea aplicației de finanțare, precum și pregătirea documentației de atribuire a contractului de execuție lucrări (3 luni) și asistența tehnică în perioada derulării procedurilor de achiziție publică pentru execuția lucrărilor (24 de luni).

Cele patru autorități locale – CJ Botoșani, Primăria Botoșani, CJ Suceava, Primăria Suceava –, în parteneriat cu CNAIR, au preluat și execuția lucrărilor pentru ca proiectul să fie implementat cât mai repede.

Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va începe din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va trece pe lângă localitățile Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani.

Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani.

TOPUL DRUMARILOR: Pe trend ascendent, spre un adevarat boom

„În momentul de față drumul este prevăzut cu două benzi pe sens și separator de sens, cu o limită de viteză de 120 de kilometri pe oră, dar noi facem toate demersurile necesare pentru a-l transforma într-un sector de autostradă, ca o continuare pentru A7, așa cum s-a întâmplat și cu sectorul Pașcani – Suceava. Avem sprijinul Ministerului Transporturilor și al reprezentanților CNAIR. Argumentele sunt de partea noastră, mai ales că exproprierile de terenuri se vor face pentru regimul de autostradă. Diferența între cele două tipuri de drum de mare viteză constă în faptul că autostrada prevede și banda de urgență, iar limita maximă de viteză este de 130 de kilometri la oră”, a declarat Doina Federovici, președinta Consiliului Județean Botoșani.

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus