Cu toate că era estimat că licitația pentru selectarea firmelor ce vor construi Drumul Expres Arad – Oradea ar putea să fie demarată în luna august, totuși acest demers va avea o întârziere.
Proiectul are o valoare estimată de peste 2,16 miliarde de euro.
Deocamdată a fost semnat contractul de finanțare din fonduri europene pentru realizarea proiectului tehnic al acestui drum expres.
Valoarea totală a documentațiilor tehnice (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, autorizația de construire și documentația achizițiilor publice) este de 11 milioane de euro.
În această primă etapă se asigură finanțarea studiului de fezabilitate în valoare de 4,4 milioane euro.
Totodată, Consiliul Tehnico-Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a analizat studiul de fezabilitate. Consiliul va emite avizul său într-o ședință din prima jumătate a lunii august, după ce se vor obține avizele de la toate autoritățile competente.
Unul din cele mai importante avize este cel de mediu, având în vedere ariile protejate limitrofe traseului drumului expres. După ce la sfârșitul lunii iunie s-a finalizat etapa de consultare publică, inclusiv cele patru dezbateri, în cursul acestei luni a fost avizat proiectul de Agențiile Județene de Mediu Arad și Bihor. Săptămâna viitoare autoritățile județene vor răspunde la ultimele clarificări solicitate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, astfel încât să poată fi emie și acest aviz.
Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, a declarat:
Centrala electrica fotovoltaica de peste 100 MW, in pregatire
”În prima jumătate a lunii august vom finaliza și ultimele detalii legate de identificarea proprietarilor afectați de traseul drumului expres. Traseul s-a modificat în zona orașului Chișineu Criș pentru respectarea condițiilor de mediu, astfel că avem o întârziere din cauza acestei schimbări de traseu.
Ne propunem ca până la sfârșitul lunii august să încheiem procedura de avizare a studiului de fezabilitate, prin promovarea proiectului de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici.
După publicarea hotărârii de guvern și aprobarea proiectului tehnic, se va demara procedura de licitație pentru selectarea constructorilor.”
Traseul Drumului Expres Arad – Oradea va avea o lungime 120,1 km, cu profil de patru benzi de circulație.
Proiectul mai prevede drumul de legătură cu orașul Salonta (județul Bihor), de 5 km, drumul de legătură cu orașul Arad, de 3 km, și drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km.
Astfel, lungimea totală a drumului va fi de 138 km.
Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad. Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de peste 10,7 miliarde lei, inclusiv TVA.