CNAIR poate semna contractul pentru construirea lotului 1 din drumul expres Arad – Oradea cu asocierea desemnată câștigătoare.
Aceasta deoarece Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins pe fond contestația depusă în cadrul acestei proceduri de atribuire.
Ofertantul desemnat câștigător de către CNAIR este asocierea de constructori români și ucraineni Precon Transilvania SRL – Automagistral Pivden SRL.
Valoarea ofertei câștigătoare este de 2,32 miliarde lei, fără TVA, față de valoarea minimă estimată de peste 2,74 miliarde lei, fără TVA.
Compania de drumuri va putea semna contractul în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea deciziei, dacă firma contestatoare nu va depune plângere la Curtea de Apel pe această speță.
Firma care a depus contestația a fost asocierea Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj (Strabag) lider – Construcții Erbașu, care solicita anularea raportului procedurii.
Contestatara a solicitat, de asemenea, obligarea autorității contractante să reevalueze oferta Asocierii ARL în conformitate cu prevederile legale și să acorde punctajul maxim de 21 de puncte pentru un factor de evaluare din documentație.
Oferta contestatoarei a fost considerată conformă, însă nu a fost desemnată câștigătoare. Prin contestația depusă, liderul asocierii susține că a solicitat acces la dosarul achiziției publice în aceeași zi în care a fost anunțat câștigătorul. Cu toate acestea, autoritatea contractantă i-a oferit acces limitat la documentele dosarului abia pe 21 februarie, cu o zi lucrătoare înainte de expirarea termenului de depunere a contestațiilor. Totodată, contestatara susține că autoritatea contractantă nu i-a furnizat documente justificative care să ateste caracterul confidențial al informațiilor din dosarul achiziției publice.
CNSC nu i-a dat dreptate firmei care a contestat rezultatul procedurii de atribuire.
Traseul Drumului Expres Arad – Oradea pornește din sud-estul localității Oradea (drumul de legătură dintre Centura Oradea și A3) și se încheie la intersecția Variantei de Ocolire Arad cu DN7.
Drumul este împărțit în trei loturi:
* Lotul 1 (33,7 km), la care se adaugă drumul de legătură la DN 79 – Salonta (5,3 km)
Contractul va putea fi semnat dacă ARL Cluj nu va depune plângere la Curtea de Apel.
* Lotul 2 (39,7 km), la care se adaugă drumul de legătură până la granița cu Ungaria (10 km)
Pentru atribuirea acestui lot au fost depuse opt oferte, aflate în evaluare până pe 28 aprilie. Perioada de evaluare a fost prelungită cu două luni, inițial termenul fiind 28 februarie 2025.
Contractul are valoarea estimată de peste 3,88 miliarde lei fără TVA.
* Lotul 3 (47,07 km), la care se adaugă drumul de legătură cu zona industrială Arad Vest (2,9 km)
Contractul pentru lotul 3 al drumului expres Arad – Oradea încă nu poate fi semnat. Aceasta pentru că CNSC a admis în parte contestația depusă de Nurol și a obligat autoritatea contractantă să reevalueze oferta depusă de constructorii turci.
Oferta desemnată câștigătoare a fost a asocierii Automagistral-Pivden (lider), Precon Transilvania SRL, cu valoarea de 2,97 miliarde de lei fără TVA, față de valoarea estimată între circa 3,55 și 4,03 miliarde lei, fără TVA.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025