Contractul pentru reabilitarea a 45 de km de cale ferată din tronsonul feroviar Craiova – Caransebeș nu poate fi încă semnat. În cadrul procedurii de atribuire a acestuia au fost depue două contestații.
Acest contract prevede proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare aferente lotului 2: Filiași (Cap Y ) – Igiroasa (CAP Y), între km 286+735 și km 331+000.
Oferta financiară a asocierii TrackWorks (formată din Alstom Transport S.A. și Terna Tourist Technical and Maritime Societe Anonyme) fusese desemnată câștigătoare, cu valoarea de peste 1,8 miliarde lei, fără TVA, și un punctaj de 100 de puncte, conform criteriului aplicat „cel mai bun raport calitate-preț”. Valoarea estimată totală a contractului era de peste 2,24 miliarde lei, fără TVA.
Mai întâi, ofertantul FCC Construccion a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Acesta a cerut ca oferta care fusese declarată câștigătoare să fie respinsă ca inacceptabilă și reevaluarea ofertelor. Reprezentanții FCC Construccion consideră că maniera în care a fost respinsă oferta lor reprezintă un abuz: „În timp ce respingerea ofertei FCC reprezintă un exces de putere, fiind rezultatul unei aprecieri discreţionare a CFR, oferta declarată câștigătoare a beneficiat de nenumărate favoruri și un tratament preferințial in cazul mai multor nerespectări clare ale cerinţelor Procedurii de Atribuire”.
Potrivit contestației, oferta FCC ar fi fost respinsă pentru că unul dintre subcontractanți nu ar fi prezentat toate documentele cerute în caietul de sarcini.
Apoi, o asociere de constructori turci a depus contestație la CNSC.
Asocierea IC Içtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ (lider), Rotary Constructii Mentenanta, a cerut anularea raportului procedurii și restabilirea legalității acesteia. Contestatara consideră că autoritatea contractantă a respins în mod nelegal oferta sa, solicitând un document fără relevanţă în procedura de atribuire a contractului.
Această ofertă ar fi fost respinsă pentru că asocierea nu a prezentat Agrement Tehnic Feroviar pentru ”Lucrări de construcţii montaj si reparaţii capitale la grupurile electrogene”.
Anunțul pentru atribuirea acestui contract a fost publicat în august 2024, dar încă nu a trecut de etapa contestațiilor.
Sursa de finanțare este asigurată din fonduri externe nerambursabile – prin Programul Transport (PT) 2021-2027, de la bugetul de stat – prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate, potrivit legii.
Durata contractului este de 60 de luni, din care 12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuția lucrărilor.
Obiectivele proiectului
Principalele obiective preconizate sunt:
– îmbunătățirea infrastructurii pentru creșterea vitezei de circulație la valori cuprinse între viteza de 120 km/oră și cea de 160 km/oră;
-modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea tronsonului (25 kV);
– mărirea capacității de tranzit;
– asigurarea interoperabilității prin implementarea STI, în special în ceea ce priveste sarcina pe osie (22,5 t), gabaritul de încărcare (C), lungimea liniilor din stații si haltele de mișcare, facilitățile pentru persoanele cu dizabilități;
– modernizarea stațiilor (prin stații înțelegându-se și haltele de mișcare) de pe această linie, îmbunătățind condițiile pentru utilizatorii transportului feroviar;
– înlocuire poduri, podețe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătățirea terasamentelor;
– construcția drumurilor de întreținere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice);
-reabilitarea/modernizarea clădirilor stațiilor de călători, incluzând construcțiile pasarelelor şi/sau tunelurilor pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare;
– montarea de panouri fonoabsorbante și/sau soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot;
– instalații de centralizare electronică noi în stații și introducerea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);
– reducerea valorii maxime a declivității pe secțiunile unde aceasta depășește 18‰.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025