Solplanet x AeroFix

Doua mari parcuri vor fi amenajate la Oradea

779.jpg Directiile prioritare ale Primariei Oradea pentru acest an sunt: implementarea proiectelor europene, sustinerea dezvoltarii economice a orasului, imbunatatirea serviciului de termoficare, servicii publice de calitate precum si reteaua verde a orasului.
In acest an vor fi demarate proiecte precum: reabilitarea Pietei Unirii, drumul expres, centrul de afaceri de la piata din Rogerius, refacerea pasajului Vulturul Negru, amenajarea Dealului Ciuperca etc.
In ceea ce priveste dezvoltarea economica, potrivit viceprimarului Ovidiu Muresan, in acest an va fi foarte important sa se realizeze dezafectarea fosturilor situri industriale (de pe Calea Borsului respectiv zona Decebal), sprijinirea parcurilor industriale (infiintarea noilor parcuri).
Imbunatatirea serviciului de termoficare, va contribui in mod semnificativ la cresterea nivelului de trai in Oradea, apreciaza viceprimarul Mircea Malan. Odata cu reabilitarea sistemului de termoficare, se vor reduce considerabil costurile cu energia termica si se vor reduce si pierderile energiei termice din retele.
Reteaua verde a orasului va fi o retea de parcuri legate intre ele cu piste de biciclete sau alei pietonale. Pentru realizarea acestei retele verzi, in urmatorii doi ani vor fi create 24 hectare de spatii verzi. Primarul Oradiei, Ilie Bolojan a declarat: „Practic vom avea o retea de parcuri si locuri de joaca, cele doua coridoare verzi de-a lungul Crisului Repede si Petei conectate intre ele prin alei continue si atractive, in asa fel incat cetatenii sa se poata deplasa dintr-o parte in alta a orasului confortabil, exclusiv pe jos sau pe bicicleta”.
Necesitatea acestei retele este data de deficitul de zone verzi in anumite cartiere ale orasului.
Amenajarea unor parcuri noi in oras, pe terenuri degradate sau pe terenul unor cimitire abandonate a inceput inca din anii trecuti. Parcul Seleus de pe amplasamentul fostului cimitir si parcul Mihai Viteazul din fostul cimitir Olosig au insemnat 7 ha de parcuri noi si eliminarea unor zone insalubre din oras.
Primul coridor verde, cel de-a lungul Crisului Repede a fost realizat deja in cea mai mare parte. Mii de oradeni folosesc acest coridor, avand posibilitatea sa se plimbe in aer liber si sa se recreeze pe malurile Crisului.
Incepind din 2013, s-a inceput lucrul la coridorul Petei. Au fost amenajate o parte din zonele verzi de pe partea dreapta a paraului, 1,3 ha in zona Universitatii si 0,4 ha in zona strazii Feldioarei, pe aceste tronsoane asfaltandu-se aleea de pe dig pentru plimbarea pe jos si cu bicicleta.
Parcul din zona Salca – Lotus a fost realizat in proportie de 60% anul trecut si va fi gata anul acesta. In aceasta prima etapa se vor realiza 3,4 ha de zona verde, spatiile verzi urmand sa fie extinse in etapa urmatoare.
In urmatorii doi ani vor fi amenajate in Oradea doua parcuri mari in afara celor existente. Parcul de pe dealul Ciuperca, finantat din fonduri europene, va avea o suprafata de aproape 4 ha, iar cel din zona Petei – str. Meiului va ajunge la o suprafata de peste 5 ha. De asemenea, in santul cetatii se va reamenaja suprafata dinspre str. Grivitei, extinzandu-se zona verde reabilitata.
Neavand in toate cartierele spatii verzi suficiente, spatiile libere care au mai ramas ale orasului vor fi folosite ca viitoare locatii pentru parcuri. In urmatorii doi ani se vor amenaja parcuri si terenuri de sport in zone care azi sunt abandonate sau in faza de degradare.

Sus