Solplanet x AeroFix

Doka Xclimb 60 – Primul cofraj autocățărător din România

Structurile din beton tot mai înalte și cerința continuă de optimizare a proceselor de execuție din șantier precum și economiile de cost obținute, fac din cofrajul autocățărător candidatul ideal pentru astfel de proiecte.

Cofrajul autocățărător Xclimb 60 este un sistem acționat hidraulic, care poate fi ridicat rapid și sigur. Prin ghidarea constantă pe clădire, sistemul se poate ridica chiar și la viteze mari ale vântului. Xclimb 60 este un sistem de cofrare ideal atât pentru proiecte de infrastructura (pile înalte), cât și în cazul clădirilor înalte. Acesta poate fi configurat ca și cofraj cățărător sau chiar ca ecran de protecție, recomandat în cazul clădirilor ce depășesc 10-15 nivele.

Premieră Xclimb 60 cu Tehnostrade pe drumul expres Craiova-Pitești

Sistemul autocățărător Xclimb 60 a fost solicitat de către compania Tehnostrade și propus de Doka, ca și proiect pilot, în vederea realizării următorului proiect major de infrastructură în cadrul Autostrăzii Transilvania. Acest sistem urmează să fie utilizat pentru cofrarea pilelor înalte de până la 40 de metri.

Utilizarea sistemului Xclimb 60 a fost o adevărată provocare, atât pentru Tehnostrade, cât și pentru Doka România, fiind primul sistem de cofrare hidraulic implementat în România. Acesta impune o rigurozitate în ceea ce privește etapele de asamblare și montaj, însă avantajele aduse de cofrajul autocățărător sunt evidente: siguranță sporită, rapiditate și economie de costuri.

Eliminarea macaralei

Cu ajutorul acestui sistem se renunță complet la utilizare macaralei. Toate etapele de execuție (cofrare/decofrare, ridicare) sunt posibile fără ajutorul macaralei.

Fixare sigură

În toate fazele de lucru, sistemul este fixat stabil de structură cu ajutorul profilului vertical și al tălpii de ghidare. În etapa de mutare, profilul vertical este ghidat permanent și în siguranță prin cel puțin 2 tălpi de ghidare. Acest lucru permite ridicarea unității la viteze de vânt mai mari decât în cazul operării cu macaraua.

Ușor de manevrat

Sistemul Xclimb 60 este ușor de utilizat, încât după o scurtă fază de instruire de către instructorul de montaj Doka, personalul de pe șantier poate fi capabil să utilizeze sistemul în siguranță. Cofrajul este îndepărtat de la fața betonului și pus pe poziție printr-o simplă culisare a acestuia, folosind un mecanism cu cremalieră pentru deplasarea întregii unități de cofraj.

Utilizare multiplă

Indiferent dacă este vorba despre clădiri înalte, piloni sau construcții industriale – structura modulară a sistemului permite utilizarea cofrajului cățărător Xclimb 60 pentru o multitudine tipuri de structuri. În plus, sistemul poate fi utilizat și ca ecran de protecție, cu diverse variante de închidere.

Autocățărare ușoară

Ridicarea unei platforme, cu cofraj inclus poate dura chiar și 10-15minute. În timpul fazei de urcare, sistemul este fixat în permanență de structură prin tălpile de ghidare. Acest lucru permite repoziționarea la viteze ale vântului mai mari decât în cazul utilizării macaralei.

Ecran de protecție Xclimb 60

În cazul clădirilor înalte, prin intermediul unei închideri de jur împrejur a nivelurilor superioare de lucru, este posibilă desfășurarea tuturor activităților într-o permanentă siguranță și la adăpost de intemperii.

Printre proiectele de anvergură în care Doka a furnizat soluții cu sisteme de cofrare autocățărătoare se numără: Burj Khalifa (830m), Lotte World Tower (550m), Park Avenue (432m).

Mai multe detalii despre sistem puteți accesa aici.

 

 

Sus