Oferte locuri de munca top

Dobanzi, penalitati pentru obligatii bugetare, anulate

Au intrat în vigoare unele măsuri privind gestionarea creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României din acest an, ordonanța fiind publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice pe anii 2019 și 2020 se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

* toate obligațiile bugetare principale individualizate în decizia de impunere din oficiu sunt stinse până la termenul de plată prevăzut de lege;

* cererea de anulare a accesoriilor se depune în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu, sub sancțiunea decăderii.

Debitorii care beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015, precum și cei care obțin eșalonarea în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia, în baza unei notificări, de amânarea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor rămase din eșalonarea la plată acordată. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor se acordă dacă cererea de anulare se depune până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv și eșalonarea la plată se finalizează până la data depunerii cererii de anulare inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.

În situația în care debitorii nu respectă condițiile, aceștia pot solicita modificarea eșalonării la plată, cu condiția ca în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de pierdere a valabilității amânării la plată să depună cerere în acest sens.

În cazul în care debitorii nu achită obligațiile bugetare cuprinse în decizia de pierdere a valabilității amânării la plată sau nu depun cererea de modificare a eșalonării la plată în

termenul stabilit, organul fiscal comunică acestora o înștiințare de plată, caz în care aceste obligații bugetare trebuie să se achite în termen de 30 de zile de la data comunicării înștiințării de plată.

În situația în care eșalonarea la plată aflată în derulare cuprinde numai obligații de plată accesorii, debitorii pot beneficia de anularea accesoriilor rămase de plată din înlesnirea la plată acordată fără a le mai achita, urmând ca, în baza cererii de anulare a accesoriilor, organul fiscal să emită decizia de anulare a accesoriilor, precum și decizia de finalizare a eșalonării la plată.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus