Oferte locuri de munca top

Doar 14 clădiri din Centrul Istoric riscă să fie închise

Centru istoricActivitatea localurilor şi comercianţilor din Centrul Istoric al Capitalei nu va fi afectată semnificativ de recenta înăsprire a legislaţiei privind protecţia la seisme.

“Ne aşteptăm să se închidă localurile cu «bulină roşie». Asta nu înseamnă însă că se va închide Centrul Istoric, aşa cum greşit s-a vehiculat”, afirmă Octav Dura, preşedintele executiv al Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric Bucureşti (ACCIB) şi secretar general al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

Chiar dacă zona Centrului Istoric al Capitalei concentrează numeroase clădiri vechi, puţine dintre ele prezintă risc de prăbuşire la cutremur. De fapt, doar 14 clădiri din circa 200 sau în jur de 7% din total sunt încadrate în clasa I de risc seismic, având aplicată bulina roşie. De aici şi până la ideea că se închide Centrul Istoric este o cale foarte lungă. La nivelul întregii Capitale sunt doar câteva sute de imobile care riscă să fie închise publicul, deci măsura nu va avea un impact major pentru piaţă în ansamblu, subliniază domnul Dura.

De altfel, în ultimii ani, proprietarii clădirilor din Centrul Istoric, împreună cu chiriaşii acestora, au realizat investiţii de sute de milioane de euro în dezvoltarea acestei zone, adaugă reprezentantul Asociaţiei Comercianţilor

Săptămâna trecută a fost promulgată o lege care interzice desfăşurarea de activităţi care implică aglomerări de persoane în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.

În opinia preşedintelui executiv ACCIB, noua lege privind protecţia la seisme reprezintă în sine o măsură bună, însă ea nu merge până la capăt, în sensul de a-i obliga pe proprietari să îşi consolideze clădirile care reprezintă un pericol public. Sub forma actuală, legea nu face decât să rezolve pe jumătate problema prin golirea acestor spaţii.

În paralel, în ceea ce priveşte protecţia la incendii, până la începul anului viitor, toţi operatorii de restaurante şi hoteluri trebuie să obţină aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Sunt operatori care vor să intre în normalitate, însă termenul de 1 ianuarie este mult prea din scurt. Prin urmare, trebuie identificată împreună cu autorităţile o soluţie astfel încât respectivele localuri să nu se închidă de anul viitor. “Credem că se va găsi o soluţie. Sugerăm să se ia un răgaz de 6 luni în vederea întocmirii documentaţiei pentru avizarea la ISU. Cei care vor vrea să intre în legalitate o vor face, iar cei care nu vor dori să o facă nu au şanse să mai deschidă anul viitor”, consideră domnul Dura.

Sus