Oferte locuri de munca top

Discutiile pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 intra in ultima etapa

Noi discutii referitoare la proiectele de investitii ce vizeaza reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala de la Rovinari, hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, modernizarea Complexului Energetic Hunedoara, au avut loc intre Constantin Nita, ministrul economiei, si Wu Xinxiong ministrul energiei din Republica Chineza.
Constantin Nita, ministrul economiei, a declarat:
,,Avem proiecte importante aflate in negociere, iar in ceea ce priveste dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda suntem intr-o faza avansata a discutiilor si am incredere ca in ultima parte a anului vom finaliza acest proces. Vizita Ministrului impreuna cu reprezentantii CGN reconfirma bunele relatii dintre tarile noastre si abordarea constructiva a partenerilor chinezi in procesul de analiza a viitoarelor investitii.”
Cele doua parti si-au reiterat angajamentul fata de implementarea proiectelor aflate in proces de negociere, intalnirea de astazi reprezentand un pas important in consolidarea relatiilor dintre Romania si R.P. Chineza.
Finalizarea investitiei Unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda reprezinta solutia optima de acoperire a deficitului de putere dupa 2020, atat din punct de vedere tehnico-economic si al termenului de realizare, cat si din perspectiva utilizarii resurselor interne si infrastructurii nationale existente, dezvoltate pe tipul de tehnologie CANDU.
*CGNPC ar putea lucra la dezvoltarea reactoarelor de la Cernavoda
Totodata Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a avut o intalnire cu He Yu, presedinte al China General Nuclear Power Holding Corporation (CGNPC), companie constructoare de centrale nucleare.
Liviu Dragnea a declarat:
„Lucram la ultimele documente pentru a stabili proiectul de acord de utilizare pasnica a energiei nucleare, pentru a fi notificat Comisiei Europene in termen scurt. Lucram sa realizam un proiect de acord interguvernamental pentru realizarea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Un alt proiect in lucru este amendarea conventiei-cadru de evitare a dublei impuneri intre Romania si China, o conventie semnata in 1992, dar care trebuie adaptata la cerintele actuale”.
Independenta energetica a Romaniei este un obiectiv de maxim interes national, iar reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta unul dintre cele mai mari proiecte romanesti de dupa 1989. „Vorbim si de termocentrala de la Rovinari, unde speram ca, in octombrie, sa demareze efectiv lucrarile, tot un complex energetic, si mai discutam de inca trei hidrocentrale, care sunt in diferite faze de negociere. Romania are toate sansele ca, in anii urmatori, sa devina un furnizor important de energie in plan regional. Exista toate premisele.”, a subliniat ministrul.

Sus