Un diriginte de șantier l-ar fi sprijinit pe primarul unei comune să fraudeze fonduri nerambursabile, întocmind mai multe documente false, precum proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, situația de lucrări etc., potrivit unui comunicat emis de Direcția Națională Anticorupție.
În cursul anului 2010 se derula proiectul „Sistem de colectare selectivă a deșeurilor menajere în comuna Dimitrie Cantemir, județul Vaslui – Stație de sortare și depozitarea materialelor refolosibile și gunoi menajer, platforme betonate…”. În acest context, susțin procurorii anticorupție, inculpata Tănica Crețu, în calitatea sa de diriginte de șantier responsabil cu derularea lucrărilor, secretar și membru al comisiei de recepție, l-ar fi sprijinit pe primarul comunei respective să fraudeze fondurile nerambursabile, elaborând o serie de documente false.
Ulterior, aceste înscrisuri au fost depuse de către primar la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, pentru aprobarea cererii de plată, prin care s-a solicitat rambursarea sumei de 52,33 mii de euro. Cererea a fost refuzată integral de către autoritatea de implementare a proiectului.
În acest sens, magistrații DNA – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei Tănica Crețu, la data faptei diriginte de șantier, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui.
Procurorii anticorupție precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Diriginții de șantier este, potrivit Legii, persoana fizică însărcinată de către investitor cu verificarea calității materialelor și produselor puse în lucrare, precum și cu verificarea execuției corecte a lucrărilor de construcții. Contractarea serviciilor de dirigenție nu este, însă, opțională, ci este o obligație impusă de Legea nr. 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
La jumătatea lunii iunie, numărul total de diriginți de șantier autorizați de către Inspectoratul de Stat în Construcții era de 27.390 de persoane. Potrivit datelor ISC, sunt nu mai puțin de 32 de domenii pentru care se autorizează diriginți de șantier.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!