Urare Craciun 2024

Directiva UE privind apele uzate urbane a fost revizuita

Consiliul European a dat semnalul verde final pentru directiva revizuită a UE privind tratarea apelor uzate urbane.

Directiva revizuită extinde domeniul de aplicare la aglomerările mai mici, acoperă mai mulți poluanți, inclusiv micropoluantele, și contribuie la neutralitatea energetică.

Noile reguli sunt unele dintre principalele realizări ale planului de acțiune al UE pentru zero poluare.

Mai multe aglomerări și mai mulți poluanți acoperiți

Conform directivei revizuite, statele membre trebuie să colecteze și să trateze apele uzate din toate aglomerările de peste 1.000 de echivalente de populație – o unitate de măsură utilizată pentru a calcula poluarea apelor uzate urbane – conform standardelor minime ale UE (în locul pragului de 2.000 de echivalente de populație stabilit în reglementările anterioare).

Pentru a combate mai bine poluarea și a preveni deversările de ape uzate urbane netratate în mediu, toate aglomerările între 1.000 și 2.000 de echivalente de populație trebuie să fie dotate cu sisteme de colectare, iar toate sursele de ape uzate domestice trebuie să fie conectate la aceste sisteme până în 2035.

Pentru astfel de aglomerări, până în 2035, statele membre vor trebui să elimine materia organică biodegradabilă din apele uzate urbane (tratare secundară) înainte ca acestea să fie deversate în mediu.

Derogările vor fi aplicabile statelor membre unde acoperirea cu sisteme de colectare este foarte scăzută și, prin urmare, ar necesita investiții semnificative.

Statele membre care s-au alăturat UE mai recent și care au făcut deja investiții semnificative pentru a implementa directiva actuală (de exemplu, România, Bulgaria și Croația) pot beneficia și ele de derogări.

Până în 2039, îndepărtarea azotului și fosforului (tratare terțiară) va deveni obligatorie pentru stațiile de epurare a apelor uzate urbane care tratează ape uzate cu o încărcătură de 150.000 de echivalente de populație și mai mult.

Pentru aceste stații de epurare, până în 2045, statele membre vor trebui să aplice un tratament suplimentar pentru a elimina micropoluantele, cunoscut sub denumirea de tratament cuaternar.

Micropoluante

Producătorii de produse farmaceutice și cosmetice – principala sursă de micropoluante în apele uzate urbane – vor trebui să contribuie cu un minimum de 80% din costurile suplimentare pentru tratamentul cuaternar, printr-un sistem extins de responsabilitate a producătorilor (EPR) și în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”.

Către neutralitatea energetică

Sectorul de tratare a apelor uzate urbane ar putea juca un rol important în reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și în ajutarea UE să atingă obiectivul său de neutralitate climatică.

Noile reguli introduc un obiectiv de neutralitate energetică, ceea ce înseamnă că, până în 2045, stațiile de epurare a apelor uzate urbane care tratează o încărcătură de 10.000 de echivalente de populație și mai mult vor trebui să folosească energie din surse regenerabile produse de respectivele stații.

Pașii următori

Adoptarea formală de ieri marchează ultima etapă în procedura legislativă ordinară. Directiva va fi semnată și publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Aceasta va intra în vigoare în a 20-a zi după publicare.

Statele membre ale UE vor avea apoi până la 31 de luni pentru a-și adapta legislația națională pentru a ține cont de noile reguli („transpunerea directivei”).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus