Oferte locuri de munca top

Dinamica pieței imobiliare spre finalul trimestrului IV și previziuni pentru anul 2023

În ultimii ani, mai exact în anii pandemiei, piața rezidențială din România a înregistrat o modificare substanțială, în 2020 s-au livrat mai multe locuințe, a crescut numărul de tranzacții și s-a îmbunătățit gradul de accesibilitate, anul 2021 s-a menținut pe aceeași pantă ascendentă, iar în 2022 se observă un echilibru în piața imobiliară.

Este o perioadă în care piața rezidențială caută un punct de echilibru și inevitabil vor exista în continuare oscilații de preț specifice de la o lună la alta, dar diferențele de preț rămân în continuare peste rata inflației. În ceea ce privesc vânzările imobiliare, per total, cele mai recente date ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată o evoluție pozitivă de la o lună la alta, dar scăderi față de anul trecut.

“Segmentul rezidențial rămâne în continuare una dintre cele mai sigure opțiuni pentru cei care doresc să investească și se observă un apetit spre cumpărare, cei interesați căutând oportunități, fiindcă nu mai există acea presiune a unei achiziții imediate. Proprietățile se apreciază, prețurile nu vor scădea, ci dimpotrivă, din cauza costurilor din ce în ce mai mari ale materialelor de construcții, manoperei și utilităților. Atractivitatea acestora este dată pe lângă veniturile din chirii, care sau apreciat în ultimul an, de aprecierea în timp fără investiții majore.

Anul 2023 ar putea să aducă un raport cerere-ofertă mai echilibrat, dar este foarte important anul de referință pe care îl luăm în calcul.

O scădere a numărului de tranzacții în 2023 ar fi raportată la un 2022 care încă este în creștere cu aproximativ 10% în zona București față de 2021. Anul 2021 a fost un an pe o panta ascendentă, cu o creștere de aproximativ 30% mai multe locuințe vândute în București și împrejurimi față 2020, care, chiar și acesta, în ciuda pandemiei și a restricțiilor de circulație, a adus o creștere cu 5%.

Pe piaţă se va menţine un echilibru, faptul că sunt mai puţini cumpărători fiind contrabalansat de o ofertă nouă mai mică, din cauza situaţiei PUZ-urilor în București, care limitează numărul de investiţii în proiecte imobiliare noi.

Chiar dacă creșterea inflației, care a avut ca efect majorarea dobânzilor, a dus la încetinirea creditării, totuși sistemul bancar joacă în continuare un rol activ, piața imobiliară, fiind în continuare, într-o efervescență moderată”, a  spus Sorin Lăcustă – Manager Residencial Department, în cadrul Romtor Real Estate.

Pe segmentul comercial, compania Romtor Real Estate observă o cerere din ce în ce mai mare pe spațiile mici și medii, cu suprafețe între 50-100 metri pătrați, majoritatea aflate în zonele centrale și o parte din zonele semicentrale, acest lucru datorându-se adaptării acestui tip de spațiu la cât mai multe domenii de activitate (ex: cofetărie, fast-food, show-room).

Potențialii chiriași acordă o atenție mai mare procesului de închiriere, studiază mai mult zona/zonele de interes și ofertele comparabile, iar procesul de negociere a condițiilor contractuale este mai elaborat față de anii premergători pandemiei, Ramona PăunManager Retail & Valuation Department, în cadrul Romtor Real Estate.

Aici puteți vedea paleta de oferte imobiliare pe segmentul rezidențial  – https://romtor.ro/ro/vanzare-apartamente, https://romtor.ro/ro/vanzare-case-vile.

În ultima perioadă echipa Romtor Real Estate s-a consolidat, atrăgând specialiști cu vastă experiență în piața imobiliară acoperind astfel solicitările cu oferte mult mai specifice și oferind consultanță specializată fiecărei solicitări.

Un consultant imobiliar cu experiență cunoaște cel mai bine piața și oferă celor ce vor să cumpere sau să închirieze  timpul, cunoștințele acestuia, dar și o privire de ansamblu a opțiunilor din piață.

Compania Romtor Real Estate este prezentă pe piață de peste 10 ani, fiind specializată în operațiuni imobiliare B2B, cât și B2C, axându-se pe achiziții, tranzacții și evaluări ANEVAR.

Sus