Oferte locuri de munca top

Digitalizarea începe cu angajații, nu cu soluțiile tehnologice

În acest moment, companiile din România se află în urma colegilor din Digital Frontrunner (țările din nordul Europei) în ceea ce privește implementarea soluțiilor digitale dar și în ceea ce privește oportunitățile oferite pentru instruire, dezvoltare și actualizare a competențelor TIC ale personalului.

În România, doar 59% din „muncitorii digitalizați” consideră că abilitățile pe care le dețin corespund suficient sarcinilor „digitale”, un procent sub cele înregistrate atât la nivelul Uniunii cât și la nivelul țărilor Visegrad. În consecință, o mare parte a „muncitorilor digitalizați” [19% față de 11% (UE-28), 2% (Cehia), 4% (Slovacia), 5% (Bulgaria)] consideră că au nevoie de o instruire suplimentară pentru a face față sarcinilor ce presupun utilizarea calculatoarelor, a unui software sau a unor aplicații.

Datele statistice referitoare la competențele digitale ale forței de muncă (angajați și șomeri) arată că se poate considera că o pondere ridicată a forței de muncă active din România nu are competențe digitale (această considerație poate fi făcută, în principal, dacă persoanele nu au folosit internetul în ultimele 3 luni). Astfel, în România, această pondere este de 2,7 ori mai mare decât media UE-28 (27% față de 10%) de 3,4 ori mai mare decât media UE-15 (27% față de 8%) și de 13,5 ori mai mare decât Finlanda, lider DESI (27% față 2%).[1]

Potrivit unui studiu publicat recent de PwC, constructiile sunt una dintre cele mai putin digitalizate industrii din România, pe ultimul loc fiind piscicultura. Doar că nu este de ajuns să adopți tehnologii noi, să implementezi BIM, RPA, Machine Learning sau Digital Twin. Este vital ca angajații să fie instruiți să le folosească.  Digitalizarea începe cu dezvoltarea competențelor resursei umane.

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) vine în sprijinul firmelor de construcții, proiectare, producție de materiale de construcții și le oferă cursuri de formare gratuite prin proiectul ”DigiConstruct – Competențe digitale pentru industria construcțiilor (SMIS 143383), proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

”Prin acest proiect ambițios ne propunem ca până la finele acestui an să oferim cursuri de formare gratuite pentru 350 de angajați din construcții din minim 35 de IMM-uri și asistarea a cel putin 10 dintre acestea în introducerea de programe relevante de învățare la locul de munca la 6 luni după finalizarea proiectului.”, ne-a declarat dna Irina Forgo, Expert Comunicare și Promovare în cadrul proiectului.

Cursurile au adresabilitatea generală (Protecția Datelor cu Caracter, Business Intelligence sau Cybersecurity) sau specifică sectorului (Building Information Modeling), se derulează on-line, au o durată de 40- 60 ore și sunt predate de traineri cu experiență dovedită.

”Avem 10 tipuri de cursuri, dintre care primele grupe pentru 3 din ele au început deja în luna iunie. Îi invităm pe managerii și patronii IMM-urilor din construcții, care au  sediul social sau punct de lucru în orice  regiune de dezvoltare, cu excepția regiunii București – Ilfov, să își înscrie angajații, să nu rateze această oportunitate, nu numai fiindcă îmbunătățirea competențelor angajaților este un ”must”, dar și fiindcă este o obligație legală conform Codului Muncii. Este clar pentru toată lumea că digitalizarea este viitorul, care nu va putea fi evitat nici de sectorul construcții, iar soluțiile tehnologice, software -urile cele mai performante nu înseamnă decât un instrument ”de sertar”, atât timp cât angajații nu sunt pregătiți să le utilizeze” a mai adăugat dna Forgo.

Pentru mai multe informații și înscriere vă invităm să accesați site-ul proiectului https://digiconstruct.ro/, respectiv https://digiconstruct.ro/formular-inscriere/, dar și la evenimentele de promovare și informare pe care le organizăm în țară !

 

 

[1] Indicele economiei și societății digitale (DESI) 2022-

Sus