Oferte locuri de munca top

Dezvoltator imobiliar, urmarit penal pentru frauda fiscala

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un cunoscut dezvoltator imobiliar, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale față de complice, pentru comiterea infracțiunii de stabilire cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor.

Ion Cornel Petruț este anchetat pentru stabilirea TVA-ului la un nivel net inferior celui pe care trebuia să-l determine în conformitate cu legislația fiscală.

Acesta a fost partener cu Daniel Niculae în firma Exigent Development SRL, care a dezvoltat mai multe blocuri sub brand Plaza Residence.

Firma a realizat o cifră de afaceri de 365,58 milioane lei și un profit de 136,28 milioane lei în anul 2022, după care în 19 martie anul acesta a fost radiată, la solicitarea asociaților.

Totodată, Procurorii DNA au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cinci persoane care, la data săvârșirii faptelor, erau funcționari publici în cadrul ANAF– Direcția Generală Antifraudă Fiscală, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Procurorii DNA susțin că în cursul anului 2021, cu ocazia unui control antifraudă efectuat la o societate comercială având ca obiect construirea și vânzarea de locuințe noi în municipiul București, cei cinci funcționari publici nu ar fi constatat încălcarea de către contribuabil- persoană juridică, pe care îl controlau, a legislației fiscale care, între altele, nu ar fi permis respectivului dezvoltator imobiliar să aplice o cotă redusă de TVA de 5% la vânzarea/livrarea de locuințe către cumpărătorii persoane fizice, ținând seama de stadiul în care dezvoltatorul imobiliar a predat locuințele către cumpărătorii persoane fizice (stadiu care nu respecta cerința legală ca, la momentul livrării, imobilul să poată fi locuit ca atare).

Cei cinci funcționari nu ar fi estimat, în sarcina contribuabilului supus controlului antifraudă, un prejudiciu în sumă totală de 59,58 milioane lei, compus din suma de 20,47 milioane lei, pe care contribuabilul respectiv a rambursat-o, fără drept, cu titlu de TVA, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020, și din suma de 39,11 milioane lei, pe care contribuabilul trebuia să o plătească, cu titlu de TVA, la bugetul general consolidat al statului, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020.

Totodată, pentru perioada de raportare fiscală 2019 – 2020, Ion Cornel Petruț, beneficiind de ajutorul unui complice, ar fi stabilit, cu rea-credință, suma taxei pe valoare adăugată colectată a cărei exigibilitate a luat naștere în perioada fiscală de raportare, la un nivel net inferior celui pe care trebuia să-l determine în conformitate cu legislația fiscală, ceea ce a determinat obținerea, pe nedrept, cu titlu de TVA, de către contribuabilul persoană juridică a sumei totale de 20.47 milioane lei.

În cauză, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri ale inculpatului Cornel Petruț Ion, până la concurența sumei de 20.47 milioane lei

De asemenea, asupra sa a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, iar celor 6 suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus