Oferte locuri de munca top

Dezastrul de la Cernobîl mai înghite 1,5 mld. euro

Chernobyl_DisasterProiectul ce vizează izolarea reactorului de la Cernobîl implicat în accidentul nuclear din 1986 ar putea fi finalizat la sfârşitul lui 2017.

Noile măsuri de siguranţă vor izola complet rămăşiţele accidentului nuclear de la Cernobîl făcând din reactorul afectat un loc sigur din punct de vedere al radiaţiilor. Structura construită va fi echipată cu macarale automate care vor dezmembra construcţia anterioară şi vor asigura managementul deşeurilor nucleare pe o perioadă de 100 de ani.

Proiectul pentru izolarea şi închiderea zonei afectate de radiaţii mai are în prezent nevoie de o finanţare de 615 milioane de euro. Reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au aprobat săptămâna trecută o contribuţie adiţională de 350 de milioane de euro, iar aproximativ 165 de milioane ar urma să fie oferiţi de Comisia Europeană şi statele din G7 urmând ca restul de 100 de milioane de euro să fie acoperiţi de donatori non-G7. În acest sens G7 va organiza un eveniment de sponsorizare în primăvara lui 2015.

Costul total al operaţiunii de izolare se ridică la 2,15 miliarde de euro dintre care noile măsuri de izolare costă aproximativ 1,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al BERD.

Sus