Oferte locuri de munca top

Deseurile din constructii sunt vizate de noi propuneri legislative

Noi prevederi legislative au fost propuse pentru gestionarea deșeurilor provenite din activitățile de construire și desființare.

Acestea propun un cadru legal pentru îmbunătățirea administrării deșeurilor de acest fel, care va contribui la o mai bună reciclare a lor, precum și la stimularea reutilizării componentelor de construcție.

Propunerea a fost înaintată de mai mulți senatori și deputați USR (fișier atașat la finalul știrii).

Măsuri privind lucrările publice și private

Astfel, titularii autorizațiilor de construire/desființare/ a lucrărilor publice ar urma să aibă obligația de a solicita, de la emitentul respectivei autorizații, soluții de reutilizare sau valorificare a deșeurilor de construcții și demolări, încă din faza studiilor de fezabilitate și de a include în caietele de sarcini această cerință.

Reutilizarea sau valorificarea deșeurilor de construcții și demolări se poate face, preferabil, pe același amplasament sau în proiecte diferite.

Titularii autorizațiilor pentru lucrări private ar putea fi obligații să solicite de la emitent, încă din faza de proiectare, soluții pentru reutilizarea sau valorificarea deșeurilor de construcții rezultate, dacă este posibil în cadrul lucrării autorizate.

Ținta principală ar fi valorificarea a cel puțin 70% din masa deșeurilor nepericuloase din construcții și demolări în lucrări de infrastructură sau construcții civile, ca suport pentru fundații ori alte tipuri de construcții, astfel încât din ce în ce mai puține cantități să fie abandonate.

Deșeurile provenite din activitățile de construire și desființări sunt deșeurile rezultate din activități precum construirea de clădiri și obiective de infrastructură, construirea și întreținerea căilor rutiere, demolarea totală sau parțială a clădirilor sau a obiectivelor de infrastructură, incluzând:

– materiale rezultate din construcții și demolări clădiri – ciment, cărămizi, țigle, ceramică, roci, ipsos, plastic, metal, fontă, lemn, sticlă, resturi de tâmplărie, cabluri, soluții de lăcuit/vopsit/izolante, materiale de construcții cu termen de valabilitate expirat etc.

– materiale rezultate din construirea și întreținerea drumurilor – smoală, nisip, pietriș, bitum, piatră construcții, substanțe gudronate, substanțe cu lianți bituminoși sau hidraulici, covor asfaltic rezultat în urma lucrărilor de decapare/frezare;

– materiale excavate în timpul activităților de construire, dezafectare, dragare, decontaminare etc. – sol, pietriș, argilă, nisip, roci, resturi vegetale.

– materiale rezultate din lucrări de amenajări interioare, care nu necesită autorizații de construcție.

Proiectul legislativ propune să fie interzisă emiterea autorizațiilor în lipsa planului de gestionare a deșeurilor provenite din activități de construire, cu excepția proiectelor care nu se supun prevederilor.

Nerespectarea obligațiilor ar urma să atragă sancțiuni cuprinse între 1.000 lei și 30.000 lei.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus