Romania va folosi instrumentul ITI (Investitii Teritoriale Integrate) cu prioritate in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, se arata in Acordul de Parteneriat 2014-2020 intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana.
Elaborarea strategiei integrate pentru aceasta zona a inceput cu expertiza Bancii Mondiale impreuna cu autoritatile locale competente.
Aceasta strategie va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat, de asemenea, cu expertiza Bancii Mondiale, care va include interventiile propuse si mecanismele de punere in aplicare, cu utilizarea tuturor Fondurilor Structurale Europene de Investitii ESIF (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Ministerul Fondurilor Europene, Fondul European Agricol si de Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit, Fondul de Coeziune).
Fondurile ESI vor juca un rol important in indeplinirea rezultatelor asteptate ale strategiei integrate pentru zona Deltei Dunarii si a programelor 2014-2020. Contributia fiecarui program, tipurile de proiecte si alocarile finale se va stabili o data ce va fi finalizata strategia pentru Delta Dunarii .
Principalele ministere implicate in coordonarea si gestionarea fondurilor ESI 2014 – 2020 au incheiat un parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara -ITI Delta Dunarii, pe baza unui protocol de colaborare interinstitutionala.
Delta Dunarii, fiind o zona relativ izolata si defavorizata, necesita o paleta vasta investitii in dezvoltare.
Printre acestea este nevoia unui turism bazat pe turism, a unui management a destinatiilor, de dezvoltare a unui set de obiective turistice din regiune si a unor investitii in infrastructura.
Accesibilitatea scazuta a cauzat probleme semnificative in procesul de ridicare a standardului de viata pentru localnicii din inima Deltei, atat in ceea ce priveste sistemul de sanatate sau de educatie, cat si atunci cand discutam despre asigurarea serviciilor publice elementare.
Ca urmare a eforturilor depuse, biodiversitatea este mentinuta la un nivel extins, dar se inregistreaza anumite probleme legate de sistemele ecologice.
Conform Acordului, in perioada de programare 2014-2020 Romania va beneficia de fonduri in valoare totala de aproximativ 43 de miliarde de euro.