Defrișările ilegale pe o suprafaţă mai mare de un hectar și reducerea consistenţei unui arboret cu mai mult de 50% au fost introduse ca acţiuni care ameninţă siguranţa naţională, potrivit Legii 2/2016 pentru modificarea legii 51/1991 privind siguranţa naţională.
Printre acţiunile silvice care sunt sub incidenţa noii legi se numără tăierea pădurilor de protecţie din zona lucrărilor hidrotehnice, a lacurilor de acumulare, a captărilor de alimentare cu apă, de pe pante cu înclinare mai mare de 30%, a obiectivelor strategice.
“Introducerea tăierilor ilegale printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale înseamnă că instituţii ale statului cu responsabilităţi privind siguranţa naţională, a cetăţenilor și a comunităţilor, precum Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, vor putea interveni alături de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru realizarea securităţii naţionale și reducerea corupţiei din sistem și pentru reducerea jafului cu care ne confruntăm”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.
Raportul Curţii de Conturi în domeniu arată că în ultimii 8 ani au fost defrișate de două ori mai multe păduri decât s-au putut regenera iar tăierile ilegale raportate se ridică la peste 5 miliarde de euro, cifra reală fiind mult mai mare.
Una dintre cele mai vizibile consecinţe este înmulţirea alunecărilor de teren, costurile pentru combaterea acestor alunecări în următorii ani fiind estimate la aproximativ 17 miliarde de euro.
Iniţiativa legislativă promulgată la începutul anului de Președinte a aparţinut unui grup de 50 de deputaţi și senatori PNL.