Oferte locuri de munca top

Deficit bugetar in crestere, investitii in crestere

Creșterea mai accelerată a cheltuielilor față de cea a veniturilor statului a făcut ca pe primul trimestru deficitul bugetar să ajungă la 43,66 miliarde lei, respectiv 2,28% din PIB. Acest deficit este mai mare cu 21,7% față de cel din perioada similară a anului trecut.

Investițiile au depășit 25 de miliarde de lei, o creștere de peste 10% față de primul trimestru a anului trecut.

Veniturile statului: Mai putine intrari din fonduri europene

În primul trimestru, veniturile totale ale statului au fost de 141,32 miliarde lei, în creștere cu 6,9% față de aceeași perioadă din 2024.

Această evoluție a fost susținută în principal de creșterea veniturilor curente (impozit pe salarii și venit, contribuții de asigurări, accize, venituri nefiscale), conform raportului de Ministerului Finanțelor.

Încasările nete din TVA au scăzut cu 2,7% din cauza rambursărilor mai mari și a unui efect de bază ridicat.

În același timp, fondurile europene au înregistrat un declin de 25,4%.

Veniturile din impozitul pe salarii și venit au crescut cu 31,3%, influențate de majorarea impozitului pe dividende și eliminarea unor facilități fiscale.

Contribuțiile de asigurări au crescut cu 10,4%, sub ritmul fondului de salarii, din cauza unui transfer mai mare către Pilonul II.

Veniturile din accize au crescut cu 12,5%, iar cele nefiscale cu 12,3%, în special datorită unor sume recuperate din ajutoare de stat.

Cheltuielile statului: Investiții mai mari cu peste 11%

În primul trimestru, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 184,98 miliarde lei, în creștere cu 10,1% față de aceeași perioadă din 2024.

Ca pondere în PIB, acestea au crescut la 9,67%.

Cele mai mari cheltuieli au fost cele cu asistența socială (63,64 mld lei, +12,1%), influențate de recalcularea pensiilor și compensarea facturilor la energie.

Cheltuielile de personal au crescut cu 15,3%, iar cele cu dobânzile cu 4,87 mld lei.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut ușor (+2,7%), în timp ce fondurile pentru sănătate au avut o creștere mai accentuată (+11,1%).

Cheltuielile cu subvențiile au fost de 3,18 mld lei, direcționate către transport, agricultură și energie.

Cheltuielile pentru proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile au scăzut cu 18,8%.

În același timp, investițiile au crescut cu 11,37%, atingând 25,06 miliarde lei.

”Execuția bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern și extern din primul trimestru, dar și primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar. Cresc investițiile și scad cheltuielile cu bunuri și servicii”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Finanțelor.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus