Tara noastră pare să fi găsit punctul sensibil de maximă profitabilitate al curbei Laffer, potrivit presei internaţionale.
Curba Laffer este un instrument financiar adoptat de americani începând cu Președintele Reagan care spune că dacă Guvernul crește prea mult taxele plătitorii nu vor mai fi motivaţi să muncească, drept urmare veniturile colectate la buget vor scădea iar afacerile mici se vor desfiinţa. Prin urmare taxe de 100% implică o colectare 0. Pe această curbă există o valoare optimă a taxelor una care maximizează veniturile bugetare și gradul de ocupare al populaţiei precum și productivitatea.
În presa economică internaţională României este dată ca exemplu în urma revizuirii Codului Fiscal prin care TVA a fost redus de la 24% la 20%, a respins taxa pe construcţiile speciale, a simplificat impozitele și a eliminat impozitarea anumitor dividende în sectorul corporate.
Drept urmare în T1 economia României a crescut cu 4,3% faţă de 2015 peste așteptările analiștilor de 3,9% fiind în creștere cu 1,6% faţă de T4 2015. Aceasta plasează ţara în rândul celor mai mari creșteri economice de pe continent Comisia Europeană prognozând că va fi a doua economie ca valoare a creșterii după Irlanda.
Banca de investiţii Wood&Companii vede PIB-ul României crescând cu 5,1% anul acesta și cu 5,8% în 2017. Creșterea va fi motivată nu numai de scăderea taxelor dar și de costurile de creditare și de politica fiscală relaxată. De asemenea consumul privat este unul sănătos iar încrederea investitorilor este la un nivel ridicat.
Rata de șomaj a României a scăzut în luna mai la 6,6% comparativ cu media de 10% din zona euro. Rata de șomaj a tinerilor este de 21% sub media din Italia, Spania și Grecia de 36% până la 47%.
Articolul goldeneagle.com menţionează sectorul IT ca unul în continuă expansiune care va genera aproximativ 10% din PIB anul acesta și menţionează că valoarea chiriilor pentru birourile din București este cu 84% mai mică decât cea din Londra.