Urare Craciun 2024

De ce nu pot fi accesate prefinantarile de la Comisia Europeana

Prefinanțările de 3,7 miliarde euro transferate de Comisia Europeană țării noastre în cadrul PNRR nu pot fi accesate.

”Nu am putut să cheltuim din cauză că nu am avut sistemul de management și control operațional. Nu am avut operaționalizate structurile organizatorice necesare implementării PNRR-ului. Accesul la acești bani este asigurat după regulile europene, respectiv momentul în care ai asigurată funcția de evaluare, funcția de contractare, autorizare și plată de cheltuieli. Toate aceste structuri organizatorice permit accesul la bani. Dar nu este suficient doar operaționalizarea aceasta a structurilor organizatorice, este nevoie de generarea acelor proiecte care produc plăți din prefinanțare”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene,

Ca urmare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost reorganizat prin înființarea, comasarea sau desființarea unor structuri, preluarea de atribuții de la alte structuri, toate pentru eficientizarea activității.

Per total, numărul de posturi aferente MIPE a crescut de la 1407 la 1943, exclusiv demnitarii și cabinetele aferente demnitarilor.

O multinationala isi extinde capacitatea de productie din tara noastra

De asemenea, Ministerul va avea 8 secretari de stat, și 2 subsecretari de stat, un secretar general și de 4 secretari generali adjuncți.

Despre aceasta, ministrul Marcel Boloș a explicat: „Dacă în perioada de programare 2014-2020, am avut un buget de 24 de miliarde de euro pe care l-am gestionat cu 1407 funcționari, acum bugetul pe care îl gestionează Ministerul Investițiilor și al Proiectelor Europene este de 96 de miliarde de euro. Asta înseamnă de trei ori creștere a bugetului și am propus o creștere a numărului de personal implicat în gestionarea bugetului pe care l-am menționat, respectiv numărul de posturi în cadrul organigramei, structurii organizatorice aprobat de către Guvern, este de 1943. E de fapt numărul de posturi cu care vom gestiona cele 96 de miliarde de euro, deci un buget de trei ori mai mare și o creștere a numărului de personal cu aproximativ 30%”.

În Politica de Coeziune, dar și Planul Naţional de Redresare și Reziliență, este impus ca fiecare buget să aibă la bază un sistem de management și control, asigurat prin operaționalizarea structurilor organizatorice, în caz contrar România riscă suspendarea plăților sau chiar întreruperea programelor operaționale, a mai explicat ministrul.

Comisia Europeană ne-a transferat în ianuarie anul acesta 1,9 miliarde de euro sub formă de prefinanțare în cadrul componentei de împrumut a planului național de redresare și reziliență (PNRR). Această sumă vine în completarea celor 1,8 miliarde euro ce ne-au fost acordate sub formă de granturi în decembrie anul trecut.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

 

 

 

Sus