Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii ”Start-up Nation – Romania” 2024 urmează să fie lansat. Programul are în vedere o schemă de minimis pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale persoanelor aparținând minorității rome, persoanelor în căutarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive, persoane reîntoarse în țară din Diaspora etc.
Schema se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele opt regiuni de dezvoltare. Va fi valabilă până la 31 decembrie 2027, iar plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028, conform proiectului de procedură.
Bugetul total pentru pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor este de 295,75 milioane euro.
În cadrul componentei vor fi finanțate un număr estimat de 5.250 de întreprinderi înființate de către absolvenții cu diplomă de certificare a primului modul 1 de cursuri antreprenoriale al programului.
Întreprinderile vor crea prin intermediul programului un număr estimat de 10.500 locuri de muncă.
Pilonul 2 – Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă va avea un buget de 150.435.295 euro și va fi alocat exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate. Se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile.
Pot beneficia de ajutor financiar nerambursabil microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii.
Tipurile de ajutor financiar
* Modul 1 și Modul 3 – Cursuri pregătire antreprenorială
MEAT va acorda către furnizorii de formare contravaloarea cursurilor, în sumă de 24,81 lei/oră pentru fiecare absolvent, compusă din 19,81 lei/oră aferenți formării și 5 lei/oră subvenție. Plata contravalorii cursurilor de formare va fi acordată forfetar și este condiționată de eliberarea certificatului de absolvire.
* Modul 2 și Modul 4 – Ajutor de minimis
Prin Program se finanțează formularele de înscriere la finanțare în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:
– Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 250.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente formularului de înscriere;
– Contribuție proprie – minim 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente formularului de înscriere.
Înscrierea în Program și completarea formularului electronic de înscriere în vederea obținerii finanțării se fac on-line în aplicația informatică de înscriere și gestiune a schemei de ajutor disponibilă la adresa https://minimis.imm.gov.ro.
Plata acordurilor de finanțare se va face conform Convenției de colaborare încheiată de minister cu instituția/instituțiile de credit parteneră/partenere. Ajutorul de minimis se va acorda beneficiarilor din contul de tranzit deschis de către instituția parteneră pentru gestionarea Programului, prin unitățile teritoriale ale acesteia, după primirea de către instituția parteneră a acordului de utilizare a ajutorului de minimis din partea AIMMT.
Descărcați aici