Cumulul de funcții finanțate din bugetul de stat ar putea să fie interzis, cu câteva excepții. Aceasta potrivit unui proiect legislativ, înaintat în Senat de parlamentari PSD și PNL.
Proiectul instituie imposibilitatea ca o persoană să fie titularul a două sau mai multe contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu ori să fie beneficiarul a două sau mai multe acte de numire.
Aceasta dacă documentele sunt încheiate în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale.
Măsura ar urma să fie aplicată și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială. Aceasta în condițiile în care funcțiile sunt retribuire prin indemnizații sau salarii de la bugetul de stat.
Măsura propusă urmărește evitarea conflictului de interese și ar evita o povară financiară asupra bugetului public, susțin inițiatorii noului proiect legislativ.
Totodată, proiectul prevede excepții de la regula interzicerii cumulului de funcții sau acte de numire în sectorul public.
Aceste excepții sunt introduse pentru a permite anumitor categorii de persoane să ocupe mai multe funcții sau să obțină venituri din surse multiple, în anumite condiții. Astfel, prevederea ar urma să nu fie valabilă pentru:
* activitățile de orice fel din domeniul privat, unde cumulul de funcții nu este limitat
* cumulul de funcții bugetate de la bugetul de stat cu oricare funcții (în condițiile codului muncii) din domeniul privat (sub condiția ca doar o singură activitate să fie finanțată de la bugetul de stat)
* interzicerea cumulului pensiei cu salariul
* persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică, precum și celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituție
* personalul didactic de predare în învățământ pensionat
* personalul din sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale care beneficiază de pensie de urmaș și de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă
* asistenții personali și personali profesioniști
* persoanele care ocupă funcții clericale sau funcții de specialitate artistică
* persoanele care beneficiază de drepturi de autor
* membrii Academiei Române și ai academiilor de ramură înființate în baza unor legi speciale
* personalul de îngrijire angajat prin plata cu ora de către autoritățile locale pentru asigurarea serviciilor comunitare la domiciliul persoanelor vârstnice
* asistenții maternali.