Oferte locuri de munca top

Cum vor politicienii sa mai reduca facturile la energie electrica si gaze naturale

Mai multe măsuri au fost propuse, în cadrul unui nou proiect legislativ, pentru a reduce facturile la energia electrică și gaze naturale.

Efectul imediat al acestor măsuri ar fi reducerea la jumătate a facturilor pentru populație și pentru persoanele juridice, susțin inițiatorii noului proiect de lege.

Prevederile au fost înaintate de mai mulți senatori și deputați PNL și neafiliați, propunerea legislativă fiind în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Astfel, este propusă reducerea, eliminarea sau suspendarea temporară la nivelul costurilor administrative datorate statului de către furnizorii de energie:

* reducerea cotei TVA de la 19% la 5% la energie

* eliminarea contribuției pentru cogenerare: suspendarea temporară pentru o perioadă de 12 luni a Schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență și eliminarea treptată a bonusului de cogenerare până la sfârșitul anului 2023

* eliminarea treptată a Certificatelor verzi: suspendarea temporară pe o perioadă de 12 luni a obligației achizițiilor de certificate verzi de către furnizori, facturate consumatorilor finai

* abrogarea accizei la energie

* extinderea măsurilor de plafonare și compensare: prelungirea măsurilor de plafonare și compensare a prețurilor la energia electrică și gaze naturale pentru persoanele fizice și juridice pentru perioadele de vârf de consum, noiembrie-martie, până în anul 2023.

Din costurile facturate de furnizorii de energie, în medie, aproximativ 40% reprezintă costurile cu TVA (19%), contribuția pentru co-generare (5%), plata certificatelor verzi (12%) și acciza.

Tarife mai mari pentru manopera, in perioada urmatoare

Cum au crescut prețurile la energie electrică și gaze naturale

Atât pe piața europeană cât și în România, prețurile de livrare a energiei electrice și a gazelor naturale au înregistrat anul trecut creșteri record, chiar și mai mari de 100% față de începutul anului.

Contractele de livrare pentru primele trimestre din anul curent continuă tendința de majorare a acestora, explică inițiatorii propunerii legislative.

Pe piața europeană, prețul gazelor naturale a ajuns un maxim istoric de 118 euro/MWh la hub-urile de gaze europene, iar în România cotația PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) din luna noiembrie 2021 a fost de 480 lei/MWh, în timp ce cotația pentru primul trimestru din 2022 a rămas la același nivel ridicat de 450 lei/MWh.

Aceasta în condițiile în care prețul mediu în 2020 a fost de 153 lei/MWh.

Pe piața de energie electrică din România, începând cu al II-lea trimestru al anului trecut, prețurile au intrat pe un trend accelerat de creștere.

În fiecare lună au fost înregistrate noi niveluri record ale preţurilor pentru tranzacțiile de energie, ajungând la 555 lei/MWh în lunile august și septembrie, un nivel de trei ori mai mare decât în aceeași perioadă din 2020.

Anul trecut s-a încheiat la peste 1.200 lei/MWh în luna noiembrie pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) și la peste 1.000 Lei/MWh la cotațiile pentru primul trimestru din anul curent.

Chiar în contextul aplicării Legii 259/2021, în luna decembrie din 2021, față de aceeași perioadă din 2020, prețurile de consum la gazele naturale livrate populuției s-au majorat cu 51% iar prețurile la energia electrică cu 15% în timp ce energia termică s-a scumpit cu 14,2%.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus