Urare An Nou 2024

Cum vor fi selectate spre finantare proiectele din Programul Sanatate

Criteriile de selecție a proiectelor de investiții publice din domeniul sănătății ce vor fi finanțate prin Programul Sănătatea și metodologia aferentă vor fi aprobate astăzi de Guvern.

”Vor fi proiecte de construire de unități spitalicești noi, de modernizare a celor existente, de dotare și utilare cu echipamente moderne. Sunt proiecte care se vor desfășura prin Programul Operațional Sănătate din cadrul fondurilor de coeziune. Discutăm de aproximativ șase miliarde de euro care sunt alocate acestui program cât se poate de ambițios și așteptat atât de mult de către noi toți”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Proiectul este complementar Programului Național de Redresare și Reziliență.

”Această finanțare nu vine doar într-un an, va fi progresivă, până în anul 2030 (…) În PNRR existau foarte multe județe din țară, mai exact 22, care nu aveau nicio investiție în zona spitalicească, iar acest nou proiect poate să reducă decalajele care există în asigurarea asistenței medicale spitalicești între diversele județe”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ce tip de investiții vor fi cuprinse în Program

Asistența financiară rambursabilă va fi utilizată pentru proiectele de investiții specifice:

* Investiții de mică amploare în infrastructura publică a spitalelor orășenești și municipale – unități sanitare cu paturi aferente Priorității 2 și acțiunii B – Investiții în infrastructuri spitalicești noi: spitale județene/ județene de urgență.

Valoarea eligibilă finanțată este de minim 5 milioane euro și maxim 500 milioane euro care includ:

– lucrări de extindere/modernizare/reabilitare pentru clădiri, inclusiv lucrări de

conectare/extindere /modernizare/reabilitare la clădiri existente și dotare cu echipamente medicale specifice, inclusiv măsuri de tranziție verde și digitalizare.

– lucrări de construcții noi, inclusiv dotarea cu echipamente medicale specifice inclusiv măsuri de tranziție verde și digitalizare.

Hale noi, cu peste 3 mii mp, in apropierea Capitalei

Vor fi posibile actualizări de valori

În vederea finalizării proiectelor, valoarea totală a acestora poate fi actualizată ca urmare a creșterii prețurilor la materiale și/sau la utilitățile publice dacă prin lege se prevede astfel sau majorată în limita unui procent de maxim 20%.

Valoarea totală a bugetului contractului de finanțare va putea fi actualizată în funcție de stadiul de implementare și de disponibilitatea fondurilor alocate.

Beneficiarii vor asigura și o contribuție proprie

Beneficiarii proiectelor de infrastructură de sănătate selectate la finanțare în cadrul apelurilor de selecție vor asigura o contribuție proprie în cuantum de minim 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, precum și acoperirea diferenței de finanțare pentru proiectele a căror valoare totală depășește limitele prevăzute.

Programul beneficiază de un buget total de 5,88 miliarde de euro, din care:

* intervenții de tip FEDR in infrastructura de sănătate, cercetare, digitalizare: 5,073 miliarde euro contributia uniunii si contribuție națională)

* intervenții de tip FSE+: 806 milioane euro (contributia uniunii și contribuție națională).

 

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus