Oferte locuri de munca top

Cum vor fi luate deciziile privind proiectele hidroenergetice

O decizie coerentă cu privire la realizarea investiţiilor SPEEH Hidroelectrica SA ar trebui să fie adoptată în cadrul societăţii, sunt de părere parlamentari de la PNL, PSD și UDMR, care au inițiat un proiect de lege în acest sens.

Pentru amenajările hidroenergetice cu funcţiuni complexe cu o capacitate redusă din punct de vedere energetic, şi care nu mai au actualmente o componentă publică a finanțării, inițiatorii noului proiect legislativ consideră că se impune ca decizia asupra optimizării acestora şi a aprobării unor noi indicatorii tehnico-economici, să fie lăsată la aprecierea organelor de conducere a societății întrucât reprezintă o chestiune de oportunitate şi celeritate.

Astfel, aceștia propun ca operatorii economici care deţin în portofoliu proiecte de investiţii hidroenergetice finalizate, indiferent de forma de finanţare iniţială a acestora, să aprobe indicatorii tehnico-economici ai proiectelor, urmând a decide inclusiv asupra dezvoltării, menţinerii sau a abandonării totale sau parţiale a acestora.

Modificările propuse adresează o problemă structurală semnificativă în procesul de luare a deciziilor privind proiectele hidroenergetice din România.

În forma sa actuală, cadrul legislativ impune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai acestor proiecte de către autoritatea publică tutelară, ceea ce generează un proces birocratic greu, marcat de întârzieri şi dificultăţi administrative.

În condiţiile actuale ale pieţei energiei, companiile care gestionează proiecte hidroenergetice trebuie să poată adapta strategiile de investiţii într-un mod flexibil şi rapid, subliniază inițiatorii.

Prin această modificare, acestea vor putea:

  • Evalua fezabilitatea economică a proiectelor fără a aştepta decizii administrative externe;
  • Direcţiona mai eficient resursele financiare către proiecte rentabile şi sustenabile;
  • Reduce costurile anuale de conservare şi pază ale proiectelor finalizate, care, în unele cazuri, ajung la peste 1 milion de euro pe an.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus