O modificare a Legii privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Aceasta vizează schimbarea procentelor de finanţare a executării lucrărilor de intervenţie.
Inițiatorii proiectului legislativ sunt de părere că pentru a crește numărul clădirilor monumente istorice reabilitate este nevoie ca autorităților publice locale să li se permită să decidă procentul de cofinanțare cu care pot participa la reabilitarea structural – arhitecturală a clădirilor istorice.
Astfel, modificarea legislativă permite autorităților publice locale să cofinanțeze reabilitările clădirilor istorice în funcție de bugetul avut la dispoziție și în funcție de numărul clădirilor care necesită astfel de intervenții.
Implicarea autorităților locale este facilitată întrucât nu li se mai impune un procent cu care să participe la cofinanțarea reabilitării monumentelor istorice, susțin inițiatorii noii modificări legislative.
Acum autoritățile locale vor putea stabili programe multianuale și regulamente aferente acestora care să fie accesibile unui număr mult mai mare de deținători de clădiri istorice ce necesită reabilitări și astfel patromoniul cultural național poate fi îmbogățit cu clădiri restaurate.
Ajustarea preturilor contractelor: si profitul constructorilor va fi ajustat
Până acum finanţarea executării lucrărilor de intervenţie se putea asigura:
- a) 50% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale/centrale sub formă de grant;
- b) 50% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.
De acum înainte, finanțarea se va putea face:
- a) Cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale/centrale sub formă de grant,
- b) Diferența până la 100% din fondul de reparații al asociației de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2022