Oferte locuri de munca top

Cum vede industria cimentului noul regulament pentru certificate energetice

Asociaţia europeană a producătorilor de ciment a formulat o serie de cereri către membrii Parlamentului European în cadrul procesului de aprobare a noului regulament privind sistemul de tranzacţionare a certificatelor verzi (EU-ETS).

Noul regulament european ar trebui să menţină alocările actuale la nivelul celor mai buni performeri în industria cimentului pentru a obţine reduceri reale ale emisiilor de carbon și pentru a menţine o industrie competitivă în Europa.

Propunerea Cembureau presupune ca toate industriile mari consumatoare de energie să fie pe lista de emisii extinse de carbon și toate instalaţiile să poată beneficia de o alocare gratuită bazată pe tarife realiste. În plus, acestea ar trebui să beneficieze de stimulente financiare în funcţie de nivelul producţiei. Reducerea cu 43% a emisiilor de carbon ar trebui să se menţină iar reducerea liniară de 2,2% pentru faza a patra a reducerii poluării nu ar trebui să crească.

Sprijinul pentru concentrarea asupra inovării în industriile mari consumatoare de energie ar trebui să fie complet finanţat din sistemul de tranzacţionare a certificatelor verzi.

Reprezentanţii industriei cimentului consideră că măsurile propuse pentru mecanismul EU-ETS nu sunt fezabile pentru că introducerea unui astfel de mecanism cu o pierdere a multor alocări creează incertitudine și limitează investiţiile viitoare în industria cimentului din Europa. De asemenea, apare imposibilitatea de a măsura reducerile de emisii de carbon pentru producătorii terţiari.

În legislaţia propusă este neclar cum va funcţiona o astfel de schemă iar aplicabilitatea ei în numai câteva sectoare va crea discriminare pe lanţul de marketing acolo unde cimentul concurează cu alte materiale de construcţii cum ar fi oţel, sticlă, lemn, asfalt care nu intră în sistemul de tranzacţionare a certificatelor verzi.

Schema sugerată de UE conduce la un dezavantaj competiţional pentru producătorii europeni de ciment pe pieţele unde producătorii de ciment nu se supun constrângerilor pentru reducerea emisiilor de carbon, potrivit unui comunicat al Cembureau.

“Europa este lider în cercetarea asupra tehnologiilor care ar putea reduce emisiile de CO2 iar cercetările din prezent se concentrează pe refolosirea CO2. Industria cimentului își direcţionează eforturile de inovare pe reducerea conţinutului de clincher în ciment și dezvoltarea de noi lianţi”, a declarat Daniel Gauthier, Președinte al Cembureau.

Acesta a mai precizat că eficienţa energetică este o parte centrală a sectorului de inovare cu o rată în creștere a înlocuirii combustibililor primari cu cei alternativ cum ar fi deșeurile.

 

TopJobs –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus