Mai multe modificări de substanță ale Planului Național de Redresare și Reziliență vor fi propuse Comisiei Europene de către guvernanții noștri.
Dintre acestea două vizează și transportul sustenabil și pensiile speciale.
Astfel, se propune înlocuirea liniei de Metrou 4 (M4 București: secțiunea Gara de Nord – Filaret (6 stații), lungime 5,2 km) cu linia de Metrou 6 (M6 București: secțiunea 1 Mai – Tokyo (6 stații), lungime 6,6 km).
În ceea ce privește pensiile speciale, se propune eliminarea procentului de 9,4% din PIB și înlocuirea cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB.
Totodată, va fi propusă diminuarea indicatorilor cantitativi aferenți țintelor și jaloanelor cu menținerea alocării financiare pentru investiție, în urma creșterii prețurilor și/sau întreruperii lanțurilor de aprovizionare.
De asemenea, va fi propusă modificarea termenelor de realizare a țintelor și jaloanelor ca urmare a întârzierilor înregistrate în termenele de livrare sau în procesul desfășurării licitațiilor (ex: contestații).
Propunerile vizează fie modificarea indicatorilor cantitativi aferenți țintelor, fie solicitarea de fonduri suplimentare pentru a acoperi necesarul de finanțare ca urmare a creșterii prețurilor.
O baza sportiva va fi reabilitata cu peste 40 mil euro
Nu este exclusă posibilitatea ca și alte propuneri să facă obiectul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei, dacă aceste vor fi formulate de către ministerele de linie.
În comunicare sa, Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârșitul lunii aprilie 2023, și nu mai târziu de 31 august 2023 care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut.
Până prezent nu este definitivată o listă finală cu propunerile MIPE de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență, cu toate că 30 aprilie a.c. era data orientativă până la care România urmă să trimită aceste propuneri.
Alte modificări propuse
Modificarea Planului în conformitate cu circumstanțele și nevoile actuale mai cuprinde:
Diminuarea alocării în urma creșterii economice
Întrucât a reușit redresarea economiei și creștere în 2021 față de 2020, Guvernul este în situația de a propune diminuarea alocării cu 2,1 miliarde euro. ”Nu se pierde din suma pe care trebuie să o primim din PNRR pentru că nu s-au îndeplinit reforme sau nu s-au realizat investiții”, spun reprezentanții MIPE.
Statele membre au avut o alocare aferentă finanțării nerambursabile (granturilor) stabilită la nivelul anului 2020, din care 30% din valoarea acesteia a fost actualizată în iunie 2022.
Introducerea capitolului REPowerEU
REPowerEU aduce României o finanțare nouă de 1.440.391.220 euro (din care 1.397.228.597 Euro alocare RePowerEU și 43.162.623 Euro rezerva de ajustare la BREXIT) pentru investiții strategice în domeniul cheie al siguranței energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producție și stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).
Ca urmare a procesului de consultare, MIPE propune un pachet de reforme și investiții.
Printre inițiativele propuse în urma acestor consultări se numără:
– Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice;
– Crearea cadrului legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului/UAT în scopul producției de energie verde, inclusiv crearea registrului unic național al terenurilor neproductive;
– Îmbunătățirea cadrului legistlativ pentru prosumatori și comunități energetice si sate autonome energetic;
– Revizuire cadrului legislativ în vederea acomodării măsurilor necesare pentru implementarea investițiilor offshore care permit producerea de energie din sursă regenerabilă – eolian.