Oferte locuri de munca top

Cum se vor imprumuta primariile si consiliile judetene pentru finalizarea proiectelor europene

Primăriile și consiliile județene vor putea contracta până cel târziu la data de 15 februarie 2025 împrumuturi de la stat pentru finalizarea proiectelor realizate cu fonduri europene.

Împrumuturile vor fi acordate și derulate conform unui mecanism aprobat prin OUG nr. 133/2024 intrată recent în vigoare.

Astfel, unităţile administrativ-teritoriale vor putea solicita, inclusiv pentru instituţiile publice finanţate integral din bugetul local şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, de la Ministerul Finanţelor, contractarea în anii 2024-2025 a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei.

Sumele vor fi acordate pentru asigurarea finanţării cheltuielilor neeligibile, în vederea realizării/finalizării proiectelor nefinalizate/nefuncţionale derulate în cadrul programelor operaţionale finanţate din fonduri europene în perioada de programare 2014-2020, inclusiv a cheltuielilor aferente contractelor de lucrări pentru care se continuă implementarea după data de 31 decembrie 2023 şi pentru care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene confirmă implementarea acestora în cadrul proiectelor, precum şi valoarea decontată.

De asemenea, vor fi finanțate cheltuielile neeligibile aferente proiectelor etapizate, a căror valoare se confirmă de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene sau de către agenţiile de dezvoltare regională, după caz, în calitate de autorităţi de management pentru programele regionale 2021-2027.

Împrumuturile de la Trezorerie vor facilita asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, după caz, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate respectivelor proiecte.

Vor fi finanţate cheltuielile necesare producerii, transportului şi furnizării agentului termic, pentru sezonul rece 2024 – 2025, pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare, în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care furnizează agent termic prin sistem centralizat.

Valoarea maximă ce poate fi autorizată pentru o unitate administrativ-teritorială este de:

* 20 milioane lei pentru municipii

* 30 milioane lei pentru municipiile reşedinţă de judeţ şi pentru sectoarele municipiului Bucureşti

* 35 milioane lei pentru judeţe

* nelimitat pentru comune

* nelimitat pentru oraşe.

Împrumuturile pot fi contractate de unităţile administrativ-teritoriale numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, şi numai dacă la data depunerii documentaţiei nu prezintă restanţe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare.

În termen de maximum 8 zile lucrătoare de la data emiterii hotărârii Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, Ministerul Finanţelor, prin Direcţia generală de management al datoriei publice şi fluxurilor de trezorerie, va întocmi Convenţia de împrumut, pe care o transmite în format electronic unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea semnării.

Unităţile administrativ-teritoriale, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea convenţiei de împrumut, au obligaţia să tipărească documentul în două exemplare, să îl semneze şi să îl retransmită scanat, în format electronic, la adresa de e-mail: mf.trezorerie@mfinante.gov.ro.

Totodată, în cadrul aceluiaşi termen de 5 zile lucrătoare, unităţile administrativ-teritoriale vor depune cele două exemplare originale ale convenţiei de împrumut semnate de ordonatorul principal de credite la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice, după caz.

În ziua următoare primirii celor două exemplare originale, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice le retransmit prin poştă, cu adresă de înaintare, Direcţiei generale de management al datoriei publice şi fluxurilor de trezorerie din cadrul Ministerului Finanţelor.

În termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data semnării convenţiei de împrumut de către ambele părţi, Ministerul Finanţelor, prin Direcţia generală de management al datoriei publice şi fluxurilor de trezorerie, va dispune virarea sumei aprobate prin hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale şi prin convenţia de împrumut în contul aferent subdiviziunii bugetare corespunzătoare din bugetul împrumuturilor interne, indicat de unităţile administrativ-teritoriale beneficiare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus