Întotdeauna beneficiarul crede că plătește prea mult pentru serviciul obligatoriu de dirigenție de șantier, iar profesionistul în cauză apreciază că munca lui merită mult mai mulți bani. În plus, responsabilitățile dirigintelui de șantier nu sunt puține. Acestea sunt menţionate în Legea 10/1995 privind calitatea lucrărilor de construcţii și sunt detaliate în normele de autorizare. Ele se referă strict la asigurarea verificării de calitate. ”Adică dirigintele de şantier trebuie să accepte doar acele lucrări care corespund cu proiectul tehnic şi cu reglementările legale”, precizează Cezar Petre, membru al Consiliului director al Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.
Dirigintele de șantier nu are atribuţii de organizare a procesului de execuţie sau de urmărire curentă a execuţiei, ci doar de control.
Practic, diriginţii de şantier îi reprezintă pe investitori, dar nu fac ceea ce îşi doresc aceştia, ci doar ceea ce este permis de reglementările tehnice şi legislaţie.
Pentru activitatea de control, un nivel de referinţă pentru tariful dirigintelui de șantier ar fi undeva între 2% și 4% din valoarea investiţiilor în funcţie de complexitatea proiectului, apreciază domnul Petre.
Fiecare diriginte de şantier este liber să îşi stabilească propriile tarife, nu există o legislaţie care să îi limiteze acest drept. De altfel nici nu se poate face acest lucru, pentru că ar însemna să se ajungă la înţelegere de tip cartel, neconcurenţială, spune domnul Petre.
Totodată, domnia sa menționează că dirigintele de şantier nu poate fi plătit cu mai puțin de tariful minim orar pentru sectorul construcţiilor şi acest lucru este prevăzut în legislaţia generală. Ori, în sectorul construcțiilor a intrat în vigoare de la începutul acestui an salariul brut minim de 3000 lei pe lună. De la acest salariu se poate porni în stabilirea tarifului minim pentru serviciile de dirigenție.
”Apoi mai este regula bunului simţ, respectiv este necesar să îţi respecţi meseria şi colegii de breaslă. Cu părere de rău, această regulă este încălcată de mulţi specialişti”, spune domnul Petre.
Principalul factor în funcție de care este stabilit tariful unui diriginte de santier este valoarea investiţiei. Aceasta deoarece reflectă şi complexitatea proiectului de investiții.
Un al doilea factor important este natura lucrărilor executate, pentru că există diferenţe majore între urmărirea clădirilor civile şi a celor de infrastructură rutieră, spre exemplu. Contează, de asemenea, complexitatea supravegherii solicitate, în sensul că se pot oferi şi alte servicii de natură tehnică sau de organizare, de preluare a anumitor obligaţii ale investitorilor.
De câțiva ani tarifele practicate de diriginții de șantier sunt constante şi se mențin la cote mici, apreciază domnul Petre. El spune că ”principala vină este a proiectanţilor care subevaluează aceste costuri în cazul lucrărilor publice. Din cauza subevaluării, banii alocaţi prin devizele generale sunt cu mult sub necesităţi”.
Penurie sau excedent de diriginți de șantier ?
În piață anumite domenii din construcții sunt acoperite, dar nu putem să discutăm de un excedent de diriginți de șantier, menționează domnul Petre. Iar, pe câteva domenii există puțini specialiști, de ordinul a una sau două persoane pentru o întreagă zonă ce cuprinde câteva județe.
Obținerea autorizației de diriginte de șantier este condiționată de absolvirea unor instituții de învățământ specifice în domeniul construcțiilor, de o experiență anterioară de câțiva ani și de susținerea unui examen pentru verificarea cunoștințelor legislative, tehnice și practice.
Toată această procedură obligă dirigintele de șantier să aibă un nivel ridicat al pregătirii.
Calitatea de membru în Asociaţia Colegiul Tehnic al Diriginţilor de Şantier oferă o garanție beneficiarilor, în sensul în care aceasta apară interesele membrilor săi în primul rând, iar în al doilea rând rezervă această calitate doar persoanelor pentru care nu au fost semnalate probleme în activitatea desfășurată.
Cât costă dirigenția de șantier
În cazul unei case cu regimul de înălțime Parter + Etaj, amplasată în zona periferică a unui mare oraș, preţul pentru dirigenţia de şantier ar trebui să fie între 4.500 şi 6.000 de lei, apreciază domnul Petre. În același timp, în cazul unui bloc cu locuințe, tarifele sunt lunare și pornesc de la un minim 4500 de lei și cresc proporţional cu suprafaţa. La astfel de investiţii vorbim de două specializări: construcţii şi instalaţii.
În ceea ce privește recomandările privind alegerea dirigintelui de șantier, domnul Petre este de părere că trebuie angajați oameni, cu experiență, recomandați și de alți beneficiari, care au trecut prin această experienţă. ”Există mulţi diriginţi de şantier care nu îşi respectă statutul şi nu urmăresc lucrările, ci doar pun ştampila pe documente la sfârşit. Partea proastă este că, în majoritatea lor, investitorii se mulţumesc cu acest lucru pentru a plăti preţuri mai mici. Dar, în acest caz nimeni nu are garanţia că lucrarea este bine executată, chiar sunt foarte mari șansele să nu fie respectate cerințele minime de calitate. Asta nu înseamnă că nu rămâne răspunderea celui care a verificat calitatea construcțiilor. De aceea este importantă recomandarea din partea unui investitor care are experiență în acest domeniu”, afirmă domnul Petre.
Corect tratată speța! Binevenită tema.
Articolul este ok și realist .Din păcate există tot mai puțini diriginti serioși.
Sunt itru-totul deacord si articolul este realist,insa tema pe care o propun este aceea ca noi, prin asociatia pe care de curand am infiintat-o CTDS, avem chiar aceasta menire, acea de a asigura calitatea lucrarilor la care luam parte. Tot noi, cei care facem parte din aceasta asociatie suntem interesati sa ne fie apreciata si platita corect munca.Este imperios necesar sa actionam in sensul obtinerii unor reglementari, norme, dispozitii, in urma carora sa se stabileasca cote procentuale minime pt. dirigentie de santier in devizul general, pe care proiectantii si acei atotstiutori consultanti, sa fie obligati sa le respecte.Sunt convins ca acest aspect este cel mai important lucru pentru dirigintii de santier prini COLEGIUL al caror membrii suntem trebuie rezolvat de urgenta altfel ne-am asociat degeaba.
O lucrare de asfaltare,executata in lipsa dirigintelui,cu indicati tehnice la telefon,cu podete gresit amplasate,cine este vinovat?
Cornutel Banat nr.200
Bună ziua,
Un articol cu substanță și care este foarte axat pe realitate!
Se stabileste un cuantum lunar pentru plata Dirigintelui de santier sau o suma totala pe lucrare, eventual defalcata : avans etc ?
De acord cu diriginții de șantier pt. construcții de mai mare anvergură. Dar la case de locuit în mediul rural P, P+M nu văd de ce ar fi necesar un diriginte de șantier sau verificator de proiecte. De-a lungul timpului s-au construit case care au rezistat și peste 100 ani fără diriginte de șantier sau verificator de proiecte. În loc să simplificăm procedurile de obținere a autorizațiilor de construire le complicăm tot mai mult. Ajungem că plătim o căruță de bani pînă să ne apucă de construcție + plus altă căruță pînă la recepție.
La case de locuit in mediul rural P sau P+M nu mai este nevoie de diriginte de santier de ceva vreme.
Buna ziua! Construiesc o casa in mediu rural. Puteti sa-mi spuneti in baza carei legi nu mai este nevoie de diriginte de santier in mediu rural? Multumesc. Adresa de mail: alina682000@yahoo.com sau tel.0727315453
GRESIT Dl Marius,studiati legea 343/1990 a receptiilor
La casele din mediul rural este nevoie de diriginte de șantier… Dacă știți cu siguranță că nu mai este nevoie informaține și pe noi. Mulțumesc
Buna ziua! Ma intereseaza sa construiesc o casa p+1 in sect 1, Bucuresti. Constructia va avea 166 mp total construiti, imi puteti spune care sunt costurile pentru Diriginte de santier?
Diriginte de santier? mi se face scarba…sa zicem ca la complexe mari de blocuri trebuie manager de proiect care tine legatura cu un diriginte pentru a lua probe. Am zeci de santiere deja la care am ajuns iar dirigintele de santier poate, poate a trecut la una din faze, in rest, doar poze trimise catre ei. Poti trimite ce poze vrei….am incercat si asta, nici macar nu se uita daca este vorba despre aceasi constructie pentru care primesc bani. Asa ca…..va zic sigur ca usor usor 99% din ei sunt doar lipitori la banii altora, profitori de legilor tampite. Te cheama fie pe la facultati si prin benzinarii sa primesca banii. O RUSINE!
Pt.Adrian:Dar cand iti tremura si bocancii din picioare pentru ca esti disperat sa-ti semneze o situatie de plata, usor umflata si fara carte tehnica atasat,fara atasamente privind cantitatile,atunci dirigintele este necesar….
pana cand nu va fi solicitata atragerea raspunderii dirigintelui de santier pentru calitatea tehnica a lucrarilor ,nu va fi ordine si corelare intre PT si executie , in rest vedem doar circ cu alesi locali prin presa ….