Oferte locuri de munca top

Cum se modifica valoarea contractelor de achizitii publice dupa modificarea salariilor

Curtea de Conturi a analizat efectele pe care le pot avea asupra valorii estimate a contractelor de achiziții publice modificările privind regimul salariilor (modificarea contribuțiilor, cresterea salariului minim, etc), modificari intrate în vigoare anul acesta.

Astfel, Curtea de Conturi a menționat într-o notă (atasata) că modificările legislative aduse prin aceste acte normative pot produce efecte asupra

A) contractelor de achiziție publică/ acordurilor-cadru aflate în curs de atribuire și care urmează să fie derulate începând cu anul 2018, mai exact cele care constituie obiectul unor proceduri de atribuire organizate în baza Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice ori a Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, proceduri care la data publicării în Monitorul Oficial al României a OUG nr. 79/2017, a HG nr. 846/2017 și a OUG nr. 3/2018 nu au fost finalizate;

În cazul contractelor de achiziție publică/ acordurilor-cadru aflate în curs de atribuire, în funcție de etapa în care se află fiecare procedură de atribuire, autoritatea/ entitatea contractantă avea posibilitatea de a adopta următoarele măsuri:

a1) în cazul procedurilor de atribuire care la data intrării în vigoare a modificarii regimului contributiilor sociale se aflau înainte de data limită de depunere a ofertelor,   autoritatea contractantă avea obligația de a publica un anunț de tip erată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, referitor la valoarea estimată a contractului (diminuarea sau majorarea, după caz, a valorii estimate, stabilită, de ex. în cazul lucrărilor pe baza devizului general);

a2) în cazul procedurilor de atribuire care, la data intrării în vigoare a modificarilor privind regimul salariilor, se aflau în oricare dintre etapele ulterioare datei limită de depunere a ofertelor, în condițiile în care procesul de ofertare a fost deja realizat (propunerile financiare au fost deja depuse),  ofertanții nu mai aveau posibilitatea de a modifica conținutul propunerilor financiare depuse inițial, astfel încât elementele de cost referitoare la cheltuielile salariale incluse în acestea să fie recalculate în funcție de noul salariu minim brut pe țară și de noul regim al contribuțiilor sociale.

În cazul acestor contracte,  autoritatea contractantă are obligația de a stabili oferta câștigătoare dintre ofertele depuse în cadrul procedurii de atribuire, prin aplicarea criteriului de atribuire și a factorilor de evaluare, precizați în anunțul/invitația de participare și în documentele achiziției.

Întrucât, o modificare a propunerii financiare atrage respingerea ofertei depuse ca fiind neconformă, autoritatea contractantă s-a aflat în situația de a atribui contractul de achiziție publică/acordul-cadru la prețul ofertat în cadrul procedurii de atribuire, preț care la acel moment nu a fost fundamentat cu luarea în considerare a prevederilor OUG nr. 79/2017, HG nr. 846/2017 și OUG nr. 3/2018, urmând ca ulterior să procedeze la modificarea acestuia în vederea respectării noilor prevederi legale.

 B) contractelor de achiziție publică/ acordurilor-cadru aflate în derulare (în etapa de administrare/executare), care au fost atribuite fie în baza OUG nr. 34/2006 (în vigoare până la data de 26 mai 2016), fie în baza Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice ori a Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale (în vigoare începând cu data de 27 mai 2016).

b) În cazul contractelor de achiziție publică/ acordurilor-cadru aflate în derulare, la fel ca și în cazul procedurilor de atribuire care, la data intrării în vigoare a OUG nr. 79/2017, a HG nr. 846/2017 și a OUG nr. 3/2018 , se aflau în oricare dintre etapele ulterioare datei limită de depunere a ofertelor, noile reglementări pot avea ca efect ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică/ acordurilor-cadru încheiate de către entitățile publice.

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Oferte reevaluate pentru un contract castigat de Strabag

Blocuri cu peste 270 apartamente si spatii comerciale, proiect aprobat

Cinci noi hale de depozitare si birouri, in pregatire

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

Un comentariu;

  1. Gaitan Marius said:

    Un efect similar cresterii salariilor asupra valorii contractelor de achizitii publice este produs si de introducerea accizei la carburanti. Contractele de achizitii publice deja incheiate pana la acea data sunt contracte in Cost Fix. In aceste conditii profitul firmelor castigatoare este impactat/amendat direct cu valoarea accizei pentru toate cantitatile de carburanti utilizate in cadrul contractelor. Poate fi util sa se studieze care este baza legala astfel incat aceste costuri sa fie suportate de la bugetul de stat si nu din bugetul firmelor. Consider ca studiul facut de Curtea de Conturi este unul corect, oportun si poate duce la reglementarea efectelor unor Legi sau Hotarari de Guvern care au efecte asupra profitului antreprenorilor.

Sus