Au fost aduse clarificări în ceea ce privește condițiile de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru anumite operațiuni, în cadrul unei circulare emise de Ministerul Finanțelor, ce cuprinde și exemplificări (document atașat la finalul articolului).
Aceasta are în vedere explicații pentru:
* clarificări privind justificarea transportului intracomunitar în vederea aplicării scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitară de bunuri
* noțiunea de exportator din perspectiva TVA și modalitățile de justificare a scutirii de TVA pentru exportul de bunuri, în contextul modificărilor aduse legislației vamale.
Scutiri pentru operațiunile intracomunitare
În nici un document emis de Ministerul Finanțelor nu se precizează că persoanele impozabile care justifică transportul intracomunitar conform normelor naționale ar avea obligația să prezinte organelor fiscale motivele pentru care nu se încadrează în prezumția prevăzută la art. 45a din Regulamentul nr. 282/2011.
Prin urmare, atât timp cât legislația nu impune în mod expres în sarcina persoanei impozabile obligația de a face dovada neîncadrării în prezumția aferentă, aceasta poate justifica transportul intracomunitar potrivit Instrucțiunilor fără a fi necesar să aducă dovezi organului fiscal cu privire la motivele neîncadrăii în prezumție. Însă, organele fiscale pot respinge justificarea transportului în condițiile art. 10 alin. (12) din Instrucțiuni.
Revizuirea definiției exportatorului din perspectiva TVA, precum și clarificarea modalității de justificare a scutirii de TVA pentru exportul de bunuri
O persoană nestabilită în UE va putea aplica scutirea de TVA pe baza unei declarații vamale de export în care în caseta 44 sunt menționate datele sale de identificare şi seria şilsau numărul facturii emise de către aceasta în condițiile în care:
* persoana nestabilită în UE nu are calitatea de exportator din punct de vedere vamal, dar are calitatea de exportator din punct de vedere al TVA (furnizorul bunurilor)
* persoana desemnează o altă persoană pentru întocmirea formalităților vamale (care poate fi furnizorul anterior de la care au fost achiziționate bunurile pe care persoana le expediază în afara UE, un prestator de servicii de prelucrare, un transportator, un comisionar vamal etc.).
În mod similar, o persoană stabilită în UE care nu are însă calitatea de exportator din punct de vedere vamal (ar avea dreptul să fie exportator, dar nu dorește și numește altă persoană pentru întocmirea formalităților vamale), va putea aplica scutirea de TVA dacă:
* datele sale de identificare şi seria şi/sau numărul facturii emise de aceasta pentru livrarea bunurilor transportate în afara UE vor fi menționate în caseta 44 a declarației vamale de export.
Vor exista situații în care la caseta 2 din declarația vamală de export va fi trecută o persoană exportatorul din punct de vedere vamal și, în unele cazuri și din punct de vedere al TVA – și la caseta 44 o altă persoană (și factura emisă de către persoană care ar trebui să fie cea care are calitatea de aceasta) exportator din punct de vedere al TVA dacă acesta nu coincide cu persoana care figurează la caseta 2. Însă, o singură operațiune se va putea califica drept export din perspectiva TVA pentru care se va aplica scutirea de TVA.
Prin urmare, pentru a identifica operațiunea care poate beneficia de scutire de TVA la export în cazul unor livrări în lanț, este necesar în primul rând să se stabilească cine este persoana care realizează/își asumă transportul bunurilor în afara UE.
În situația în care persoana care are calitatea de exportator din punct de vedere al TVA nu își îndeplinește obligația de a se înregistra în scopuri de TVA, acest fapt nu afectează aplicarea scutirii de TVA pentru exportul de bunuri, întrucât înregistrarea în scopuri de TVA a exportatorului nu reprezintă o condiție pentru aplicarea scutirii pentru exportul de bunuri.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021