Nimic nu se compară cu atmosfera de acasă. Însă poluanții din resturile de gătit, alergenii, părul și alte resturi pot face ca aerul din interior să fie mai puțin plăcut.
Vestea bună este că curățarea aerului din casă nu doar vă ajută alergiile, ci poate ajuta și la reducerea agenților patogeni din aer și covoare, cum ar fi coronavirusul.
Cu atât de mulți oameni care stau acasă, poluarea aerului a scăzut. În primele trei săptămâni de carantină, unele dintre cele mai poluate orașe ale lumii au înregistrat o scădere cu 60% a poluării aerului exterior, față de anul precedent.
Am colectat câteva sfaturi de bază pentru îmbunătățirea calității aerului interior din casa dvs. în timpul pandemiei COVID-19 și pentru anii următori.
Cum să îmbunătățiți calitatea aerului din interiorul casei
1. Faceți curățenie în mod regulat
Curățarea camerei nu este doar un obicei bun pe care l-ați învățat de la mama. Curățenia regulată a casei dvs. poate reduce la minimum murdăria, părul și particulele din interior care vă pot îmbolnăvi sau provoca alergii.
Iată câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a combate poluarea aerului din interior.
Ștergeți praful, măturați și aspirați
Păstrați podelele și suprafețele curate în casă prin ștergerea prafului, măturare și aspirare regulată. Dacă aveți animale de companie, părul se poate colecta și mai repede în covoare și vă poate lăsa familia și oaspeții strănutând.
Utilizați un aspirator cu filtru HEPA care va captura și reduce resturile colectate în covoare sau mochete și podele. Filtrele HEPA sau particule de înaltă eficiență pot prinde 99,97% din particulele care au 0,3 microni (pentru referință, sunt mai mici decât celulele roșii din sânge).
Cu cât veți putea elimina particulele minuscule din aerul din casa dvs., cu atât aerul va fi mai curat.
Spălați-vă lenjeria și cearșafurile
Acarienii de praf, celulele moarte ale pielii și tot felul de lucruri urâte se pot ascunde în lenjeria de pat. Spălarea lenjeriei, perdelelor și a altor țesături din casă le poate menține proaspete și fără resturi.
Depozitați pantofii cu atenție
Murdăria de pe pantofi se poate aduna în poluanți atmosferici din covoare și mochete. Depozitați-vă pantofii într-un dulap sau pe un raft unde puteți păstra murdăria la distanță de acestea.
Ștergeți apoi suportul pentru pantofi și aspirați spațiul cel puțin o dată pe lună, pentru a menține zona curată.
Aruncați alimentele vechi
Nu este nevoie să vă atașați de produsele vechi sau de orice fel de mâncare perisabilă trecută de data de expirare. Mucegaiul care crește în frigider sau dulapuri poate afecta aerul din bucătărie și din restul casei.
2. Lăsați să intre aer curat
Ventilarea corectă este o parte importantă a menținerii unei bune calități a aerului în interiorul casei. Aceasta îndepărtează poluanții și aerul „prost” și introduce aer proaspăt.
Lăsați casa să respire. Potrivit specialiștilor, puteți reduce poluanții aerului din interior prin creșterea cantității de aer exterior care intră.
Purificatoarele de aer ajută și ele la creșterea circulației aerului în toată casa. Dacă aveți mai multe animale de companie sau alergii severe, adăugarea unui purificator de aer la arsenalul de aer curat vă poate ajuta pe tot parcursul anului.
3. Minimizați poluanții de interior
Există o varietate de poluanți interiori care pot afecta calitatea aerului în casa ta. Unii provin de la noi, ca fumul pasiv. Alții, cum ar fi radonul, pot apărea în mod natural. Din fericire, există modalități de a reduce aceste particule periculoase.
Probabil ați auzit că aerosolii sunt dăunători mediului. Deci, de ce ar trebui să le folosiți în casa dvs.? Pentru produse precum spray-uri și produse de curățat, căutați alternative care nu utilizează aerosoli.
Un studiu din 2017 a arătat că un cuptor cu gaz poate elibera „250 micrograme de particule fine pe metru cub de aer”, o concentrație comparabilă cu aerul din cele mai poluate orașe ale lumii.
Înainte de a începe să gătiți, curățați aragazul sau cuptorul pentru a evita eliberarea în aer a particulelor vechi. Uleiul, praful și resturile vechi de alimente se pot elibera în aer atunci când sunt încălzite. Dacă aveți o hotă, folosiți-o de fiecare dată când utilizați aragazul sau cuptorul.