Oferte locuri de munca top

Cum să detectați din timp o scurgere de gaz în casă

Gazul natural este o sursă de energie relativ sigură, eficientă și convenabilă, care asigură 45% din gospodăriile din lume cu căldură și posibilitatea de a găti alimente, de a încălzi apa și de a-și încălzi locuințele. Dar dacă gazele naturale sunt instalate sau întreținute necorespunzător, scurgerile de gaze naturale pot deveni un risc pentru sănătate și o sursă de pericol în locuința dumneavoastră.

Există, de asemenea, și alte surse potențiale de vapori otrăvitori în locuința dvs., inclusiv vaporii de la generatoarele de gaz ventilate necorespunzător și chiar de la garajele atașate.

Pe lângă riscurile pentru sănătate, scurgerile de gaz prezintă un potențial exploziv datorită naturii extrem de inflamabile a vaporilor. Dacă aveți gazul instalat în casa sau în afacerea dvs. sau dacă în prezent vă confruntați cu vapori în interiorul casei pe care nu îi puteți identifica, am compilat acest ghid pentru a vă ajuta să detectați și să preveniți scurgerile de gaze naturale.

Semne și simptome ale unei scurgeri de gaz

Dacă aveți un detector de gaz care a început să sune sau suspectați o scurgere de gaz în locuința dvs., primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să opriți lumina pilotă sau contorul de gaz și să alertați compania de gaz sau autoritățile. Deoarece gazul este inodor, furnizorii adaugă un miros puternic, asemănător cu cel al ouălor stricate, pentru a alerta ocupanții asupra vaporilor periculoși și pentru a da timp pentru evacuare înainte ca simptomele să devină copleșitoare.

Pe lângă mirosul copleșitor de sulf, există și alte câteva semne că s-ar putea să vă confruntați cu o scurgere de gaz.

 • Un șuierat sau un fluierat
 • Bule, praf sau un „nor” în apa stătătoare
 • Deteriorări vizibile la o conexiune a conductei de gaz
 • Plante de casă care mor brusc

Unul dintre primele avertismente timpurii ale unei scurgeri de gaz sau ale unor niveluri periculoase de gaz în locuință pot fi simptomele asociate cu otrăvirea cu monoxid de carbon. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce nivelul de gaz crește, rata de oxigen din spațiu scade.

Animalele de companie, copiii, adulții în vârstă și orice persoană cu astm, anemie sau boli de inimă pot fi printre primii care suferă de simptome de intoxicație cu monoxid de carbon. Nivelurile extrem de ridicate pot provoca pierderea cunoștinței și, fără asistență medicală promptă, chiar moartea.

Simptomele unei expuneri ridicate la monoxid de carbon includ:

 • Dificultăți de respirație sau dureri în piept
 • Amețeală sau vertij
 • Dureri de cap
 • Iritarea ochilor sau a gâtului
 • Greață sau reducerea poftei de mâncare
 • Depresie, iritabilitate sau alte modificări ale dispoziției
 • Zgomote în urechi
 • Sângerări nazale frecvente

Cum să verificați dacă există o scurgere de gaz

În cele mai multe cazuri, nasul vă va arăta calea. Înainte să pornească un detector de gaz sau ca monoxidul de carbon să atingă niveluri periculoase, veți simți, de obicei, mirosul asociat cu scurgerile de gaz. Dacă nu sunteți sigur, este totuși inteligent să opriți lumina pilotă de la aragaz, cuptor sau boiler cu gaz, să deschideți ferestrele și să scoateți din calea pericolului pe oricine.

Anunțați imediat furnizorul de gaz (dacă nu sunteți sigur cine este acesta, puteți verifica ultima factură) și nu încercați să reintrați în casă până când un profesionist nu consideră că este sigur.

Puteți confirma sau infirma o potențială scurgere de gaz cu ajutorul următoarelor tactici:

1. Ascultați dacă se aude un șuierat sau un fluierat

Opriți-vă din mișcare pentru un minut și concentrați-vă asupra a ceea ce puteți auzi. Dacă știți unde se află conducta de gaz, încercați să identificați dacă emite vreun fel de zgomot.  Gazul nu se deplasează întotdeauna printr-un spațiu închis, așa că nu vă bazați exclusiv pe acest sunet pentru a determina prezența unei scurgeri.

2. Verificați aragazul cu gaz sau partea superioară a aragazului cu gaz

Când porniți arzătorul, aragazurile cu gaz vor emite o flacără albastră. Albastrul indică faptul că există suficient oxigen în aer pentru ca gazul să ardă. Flăcările portocalii sau roșii chiar și după ce aragazul a fost aprins înseamnă probleme.

3. Încercați testul cu apă cu detergent de vase

Sună ca o poveste din bătrâni, dar amestecați o soluție concentrată de o linguriță de detergent de vase cu o cană de apă. Aplicați-o acolo unde bănuiți că există o scurgere, cum ar fi o conexiune sau o îmbinare, și căutați să se formeze bule care indică o scurgere de gaz.

4. Folosiți un detector de gaz

Cel mai sigur mod de a găsi o scurgere de gaz este să folosiți un detector de gaz sau un detector de scurgeri de gaze naturale. Există o mulțime de opțiuni și puteți citi despre recomandările experților pentru cele mai bune detectoare de scurgeri de gaze online.

 

 

Sus