Foarte mulți români au locuințe cu suprafețe reduse, mai ales în rândul celor care dețin garsoniere și apartamente de bloc. Suprafaţa medie locuibilă a unei locuinţe a ajuns anul trecut la minimul ultimilor 20 de ani, conform datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică, centralizate de Ziarul Financiar. Astfel, s-a ajuns la valoarea de 61,52 metri pătraţi, față de un maxim de 76 de metri pătraţi pentru o locuinţă nou-livrată, medie înregistrată în anii 2010, 2011 şi 2013. Este vorba despre locuințele noi, care iată, se construiesc în suprafețe tot mai restrânse, conform cererii din piață.
Se știe faptul că, la nivel general, suprafața medie a locuințelor în România este mult mai redusă în comparație cu cea de care se bucură locuitorii țărilor dezvoltate. Astfel, mai ales la bloc, spațiul trebuie să fie extrem de bine optimizat. În același timp, trebuie să se puncteze partea de confort inclusiv în plan psihic, să nu se creeze impresia de spațiu îngust, iar decorațiunile să fie cât mai plăcute, conform alegerilor personale.
Pentru a amenaja un living în apartament la bloc, mai întâi te gândești la nevoile efective. În multe familii, livingul nu este doar cameră de zi, ci și spațiu de dormit. Așadar, ai nevoie probabil de o canapea extensibilă, care ocupă puțin spațiu, dar devine rapid un pat confortabil la nevoie. Poți opta și pentru un colțar extensibil, există pe piață tot mai multe modele de acest gen, care folosesc bine spațiul, fără a mai fi nevoie de fotolii sau alte scaune, atunci când în cameră sunt mai multe persoane, eventual și musafiri.
În ceea ce privește televizorul, de nelipsit în cele mai multe livinguri din România, este indicat să cumperi un suport tv pentru a fixa televizorul direct pe un perete. Există multe modele de suport tv, pentru orice dimensiuni ale televizorului. Unele variante permit mobilitatea, mișcarea în diverse unghiuri. Sistemul de suport tv este ideal mai ales pentru LED-urile cu dimensiuni mari, care altfel ar ocupa mult spațiu în partea de jos a camerei, adică acolo unde spațiul este atât de valoros pentru utilizatori.
Pentru a oferi iluzia de spațiu mare chiar și într-un living de mici dimensiuni, se poate cumpăra un set de mobilier de living în stil minimalist, eventual în stil scandinav. Din nou, unele corpuri se pot prinde în perete. Rafturi de depozitare se pot amenaja personalizat, pentru a folosi la maximum spațiul existent.
Specialiștii în amenajări interioare recomandă ca spațiile să fie practice, nu doar cu rol de decorare, adică să se îmbine utilul cu plăcutul. Pentru spații mari de depozitare, se poate merge în colțuri sau în linie cu canapeaua, astfel încât câmpul vizual să nu fie încărcat în cele mai multe momente, de exemplu atunci când urmărești programe TV.
Partea cea mai bună este că pe internet găsești – pe website-uri specializate și pe rețele sociale – o mulțime de idei de amenajare pentru living, ilustrate cu fotografii și chiar video-uri. Te poți inspira, dar nu uita că un proiect original, pe gustul tău și pe baza nevoilor tale, este mereu alegerea cea mai bună. Iar pentru amenajări zgomotoase, ține cont și de prevederile legale, pentru ca totul să fie bine.