Orice persoana care renunta la un apartament la bloc in favoarea unei case pe pamant este supus tentatiei de a-si crea camere cu suprafete foarte mari si, de cele mai multe ori, inutile din punct de vedere profesional. Aceasta tendinta este determinata de spatiul redus al apartamentelor de bloc, astfel ca in momentul realizarii unor proiecte case utile pentru constructia casei, orice spatiu, poate capata dimensiuni apreciabile si nejustificate. Gama de modele de case este foarte bogata, asadar ai de unde sa te inspiri in construirea casei tale mult visate.
Primul pas, dupa ce stii ceea ce iti doresti, este sa alegi un proiect casa foarte bine pus la punct. Acesta reprezinta baza construirii unei case perfect functionale si exact asa cum iti doresti. Este foarte important sa cunosti dinainte toate detaliile si aspectele legate de casa, pentru ca mai apoi sa incepi construirea casei.
Proiectul ideal pentru o casa mica
Casa ideala nu trebuie sa fie nici mica, nici mare, ci adaptata celor ce vor locui in ea. Intotdeauna in proiect casele par mici, la fel se intampla si dupa turnarea fundatiei si a placii de parter, dar ulterior ridicarii peretilor capata dimensiunile exacte.
O casa proiectata corespunzator va avea un regim de inaltime parter si etaj, iar daca spatiul este mic atunci poti opta pentru parter, etaj si mansarda. In general la parter trebuie sa ai un living de 25-30 de mp, o bucatarie de 15-18 mp, 2 spatii de depozitare de 4-5 mp, o baie de 3-4 mp, un hol de acces si scara pentru accesul la nivele superioare. De obicei, la etaj se regasesc 2 dormitoare cu o suprafata medie de 14-16 mp, o baie de 5-6 mp, un spatiu de depozitare de 6-7 mp si o camera mare compusa dintr-un dormitor de 14-15 mp, o baie de 6-7 mp si un dressing de 10-12 mp. Acestea sunt dimensiunile standard pe care le au camerele si pe care ar trebui sa le ai si tu in vedere cand apelezi la un arhitect pentru relizarea unui proiect de casa optimizat si rentabil. Casa mica este o notiune foarte vaga, deoarece fiecare persoana are o alta viziune despre modul de locuire si dimensiunile pe care aceasta ar trebui sa le aiba.
Casa mica sau casa mare
Un alt aspect foarte important pe care trebuie sa il ai in vedere este ca tranzitia de la apartament la casa este destul de dificila si asta pentru ca exista tendinta de exagerare a spatiilor atunci cand nu este cazul. Spre exemplu, daca langa dormitorul matrimonial exista un dressing in care vor incapea toate hainele, de ce trebuie ca dormitorul sa aiba mai mult de 14 mp, avand in vedere ca in el va fi amplasat un pat si doua noptiere, poate cel mult si o masuta de machiaj sau un birou?
Casele se pot imparti in case mici si case mari, dar acest aspect este dictat de numarul de membrii ai familiei care locuiesc in ea.
Indiferent ca optezi pentru construirea unei case mici sau case mari, nu uita ca proiectul de casa este cel mai important aspect. Alege-l in functie de nevoile tale, de terenul de care dispui, si evident, in functie de bugetul de care dispui. Daca vrei sa scapi de toate grijile in alegerea proiectului si construirea casei, apeleaza la o firma specializata in proiecte de case, cum este eProiecteDeCase.ro.